Staročeská couračka s klobásou, lidově taky nazývaná jako couraná polévka, zatoulaná smetanovka nebo kyselka na lžíci – je tradiční česká kyselá polévka z brambor, kysaného zelí a smetany. Pochází hlavně z Moravy, Valašska a Podkrkonoší. Její název couračka je odvozený od způsobu její přípravy, protože suroviny se do ní přidávají postupně, jakoby “couračkou”, tedy bez systému a vážení.

Původně se vařila v chudších domácnostech z toho, co byl doma, hlavně jednoduché, syté a kyselé. Zelí ze sudu, brambory ze sklepa, trocha mouky a smetany od kravičky. No a když byl svátek, nebo bylo zrovna po zabíjačce, tak i klobása nebo kousek uzeného. Každopádně je to polévka, která voní domovem, je kyselá, zahuštěná smetanou s brambory a kyselím zelím, někdy zjemněna mlékem, někdy naopak chlapácký říznutá klobásou nebo škvarky. Je to polévka vydatná a její chuť je výrazná a kyselá a vždycky příjemně zahřeje a zasytí.

Recept na couranou polévku

Ingredience potřebné na přípravu Staročeské Couračky s klobásou

  • brambory na kostičky
  • cibule
  • sádlo
  • kysané zelí se šťávou
  • sůl
  • Nové koření
  • kolečka klobásy
  • sádlo a mouka na zahuštění
  • zakysaná smetana

Postup přípravy staročeské couračky

1. V jednom kastrolu uvaříme na kostičky nakrájené brambory s trochou soli.

2. V druhém rozpustíme trochu sádla, osmažíme cibulku a přidáme kysané zelí se šťávou. Ochutíme bobkovým listem a Novým kořením a spolu chvíli dusíme.

3. Když jsou brambory měkké přidáme je ke směsi zelí i s vodou, ve které se vařily.

Uvareno brambory s vodou smícháme z dušeným zelím na cibulce.
Foto: Ilona Mikulecká, Uvareno brambory s vodou smícháme z dušeným zelím na cibulce.

4. Uděláme světlou jíšku dle potřeby polévku zahustíme.

5. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dle chuti ještě dochutíme a ještě chvíli provaříme.

Vynikající zelňačka jako od babičky. Jen pohled na ní a už se sbíhají sliny.

Zelnačka jako od babičky, poctivá s klobásou

Polévku zahustíme jíškou a zakysanou smetanou a provaříme.
Foto: Ilona Mikulecká, Polévku zahustíme jíškou a zakysanou smetanou a provaříme.

6. Na pánvi osmažíme kolečka klobásy a přidáme do polévky.

Servírování

Couračka je plnohodnotné jídlo v jenom talíři, takže se může podávat jako hlavní jídlo, nejlepší je s kouskem kváskového chleba, ale můžete jí doplnit například i volským okem nebo pokrájeným vejcem natvrdo. Dobrou chuť!

Obrázek receptu na kyselku.

Kyselka: bílá kyselá polévka s vejcem, bramborami a mlékem

Žampionová krémová polévka

Vždy zbyde jen prázdný hrnec, jak je dobrá: krémová polévka s žampiony a cheddarem

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest