Na Slovensku je to “kapustnica“, v Česku zelňačka a ať už obsahuje brambory, klobásu, houby, smetanu nebo vše dohromady, vždycky je to vydatná a sytá polévka, která dokáže pohladit po duši ale i po břiše. Její původ najdeme v selských a valašských kuchyních, kde se kysané zelí stalo pilířem jídelníčku v měsících, kdy čerstvá zelenina nebyla k mání.

U nás doma je zelňačka velice oblíbená, za mého dětství se “kapustnica” na Slovensku jedla kromě jiného vždycky na Štědrý večer, to byla právě ta s uzeným, o které je tady řeč. Dalším pravidlem bola kapustnica v den zabíjačky, a to se vařila z čerstvého právě zabitého vepřového, rajčatového protlaku a samozřejmě zelí. Ta měla poněkud jinou chuť, ale byla také výborná. Tu druhou vám tady někdy určitě popíšu. požádám o přesný recept maminku, která ji vařívala.

Recept na zelňačku jako od babičky

Ingredience potřebné na přípravu poctivé zelňačky s klobásou

  • 1/2 kg bílého kysaného zelí
  • 2 klobásy (nejlépe ty uzené)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček Nového koření
  • 1/2 lžičky drceného kms nu
  • čert ě mletý pepř
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej nebo sádlo
  • masový vývar 1,5 litru
  • sůl

Postup přípravy zelňačky

1. Zelí slijeme, šťávu uchováme na případné dochucení, pokud je hodně kyselé, můžeme ho propláchnout.

2. Zelí vložíme do hrnce, přidáme bobkové listy, kmín a Nové koření, Zalijeme vývarem a vaříme téměř doměkka.

3. Zatím na pánvi se sádlem nebo olejem orestujeme drobně nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. Zasypeme moukou a upražíme řidší jíšku.

4. Nakonec vsypeme paprikou, promícháme a odstraníme jí z ohně. Necháme vychladnout.

 Připravíme jíšku, přidáme klobásu a papriku a odstavíme.
Foto: Cooky.cz, Připravíme jíšku, přidáme klobásu a papriku a odstavíme.

5. Jíšku s klobásou nalijeme do polévky, dochutíme solí a pepřem, zamícháme a ještě cca 15 minut povaříme.

Tipy

Přidáním sušených předem namočených hub získá zelňačka příchuť lesa. Pro extra sytost přidáme na konci vaření na kostičky nakrájené uzené maso. Pro zjemnění chuti přidáme na talíři trochu sladké nebo zakysané smetany.

Obrázek receptu na zelňačku s klobásou a paprikou.

Zelňačka s paprikou a klobásou: Krásně voňavá a hustá, že v ní stojí lžíce

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest