Cuketa je jedna z nejoblíbenější letní zeleniny. Tato zelenina, patří do čeledi tykvovitých, je známá svou jemnou chutí a všestranností v kulinářství. I když bývá cuketa často přehlížena pro svou nenápadnost, nabízí mnoho zdravotních přínosů a velkou variabilitu v jejím používání. Jak to máte vy s cuketou? Je u vás doma oblíbená?

Původ cuket

Cuketa pochází původně ze Střední Ameriky. Do Evropy se dostala během období zámořských objevů v 16. století. Do českých zemí pronikla až mnohem později. V Československu začala cuketa stoupat na popularitě až ve druhé polovině 20. století, kdy se rozšířil zájem o zdravou výživu a pěstování vlastní zeleniny. Její pěstování se velmi rychle ujalo, zejména díky její nenáročnosti a schopnosti se přizpůsobit různým klimatickým podmínkám.

Přehled cuketových receptů
Cuketové recepty a 13 inspirací na přípravu sladkých a slaných pokrmů z cukety

Sezonnost a pěstování cukety

Cukety u nás k seženete od června do září. Daří se jim v teplejším podnebí, kde je dostatek slunce. Pěstování cuket není náročné, což z nich činí oblíbenou plodinu pro mnoho domácích zahradníků. Při pěstování musíme jen mít na paměti, že potřebují dostatek prostoru. Rostliny cukety jsou poměrně rozložité. Nenechávejte plody přerůstat, aby nepřicházely o svou chuťovou jemnost.

Využití cuket v kuchyni

V době, kdy se cuketa v české kuchyni rozšiřovala, bylo její využití velmi omezené. Často se používala jako náhrada za jiné druhy dýní. Mezi tradiční české recepty s cuketou patří smažené cukeťáky, které se připravují podobně jako bramboráky, nebo cuketová nádivka, která se peče se sýrem a vejci. Díky své univerzálnosti se cuketa postupně stala oblíbenou součástí letních jídel a její využití v české kuchyni se stále rozšiřuje.

13 inspirací na recepty a jídla z cukety

Receptů je nepřeberné množství. Pokud máte doma cuketu, můžete například připravit:

Dnes je cuketa běžně používána. Najdeme ji v tradičních receptech, ale také v moderní gastronomii, kde nachází uplatnění jako lehká a zdravá alternativa k těstovinám v podobě „zoodles“ (cuketo-nudlí). Její popularita stále roste, jak díky zdravotním benefitů, tak i díky její jemné chuti a konzistenci. Cuketa se může podávat grilovaná, pečená, smažená, tak se i konzumují syrové v salátech. Dále je můžeme využít při pečení sladkých moučníků.

Dokonalý salát s grilovanou cuketou
Salát skvěle doplní i grilované maso.
Prohlédnout recept
Obrázek k videoreceptu: Salát s grilovanou cuketou, kukuřicí a feta sýrem
Zdroj obrázku: cooky.cz, videorecept na Salát s grilovanou cuketou, kukuřicí a feta sýrem

Cuketu se nemusíte bát přidávat do polévek, omáček a různých zapékaných pokrmů. Ve vegetariánské a veganské kuchyni je velmi oblíbená. Jejich neutrální chuť dovoluje kombinaci s různými druhy koření a bylinami, což umožňuje vytvořit pestrou paletu chutí.

Pro více inspirací na recepty z cuket se podívejte do naší Cuketové kuchařky.

Jaké jsou přínosy cuket pro zdraví

Dopřejte si cukety, neboť je výživovým pokladem. Obsahuje málo kalorií, což ji činí ideální potravinou pro ty, kteří si hlídají svoji váhu ať je důvod jakýkoliv. Je bohatá na vitamíny A, C a K, a poskytuje minerály jako je draslík a hořčík.

Napište nám, Vaše oblíbené recepty. Případně nám pošlete Váš recept, ať můžeme inspirovat i ostatní domácí kuchaře a kuchařky.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest