Polentový knedlík, to je zajímavá a zdravá alternativa ke klasickým bramborovým nebo houskovým knedlíkům. Tento knedlík vyrobený z kukuřičné krupice, známé jako polenta, má jemnou chuť a jedinečnou texturou, která dobře doplňuje různé pokrmy. Aby byl knedlík ještě zajímavější, můžete ho opéct ze všech stran na pánvi, pak bude mít krásně křupavé okraje.

Polentový knedlík je především úžasnou alternativou pro bezlepkovou dietu. Díky tomu, že knedlík se dělá z instantní polenty, máte ho hotový za chviličku. Rychlejší knedlík na výrobu snad ani neexistuje než polentový knedlík. Základním krokem je uvaření polenty a tu vaříme buď ve vodě nebo vývaru. Polenta se vaří dokud není měkká a krémová. Poté se polenta nechá zchladnout a ztuhnout, to pak usnadňuje tvarování knedlíků.

Recept na Polentový knedlík

Recept na bezlepkové knedlíky
Obrázek: cooky.cz, Jednoduchý Polentový knedlík, hotový za minutku

Potřebné suroviny

  • 200 g kukuřičné krupice (polenty)
  • 800 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 50 g strouhaného parmazánu (volitelné)
  • kousek másla
  • čerstvé bylinky podle chuti (např. petrželka, tymián) – též volitelné

Postup

Recept na bezlepkové knedlíky
Obrázek: cooky.cz, Jednoduchý Polentový knedlík, hotový za minutku

1. V hrnci přivedeme vodu nebo vývar k varu a přidáme sůl.

2. Za stálého míchání postupně přisypáváme polentu. Vaříme na mírném ohni asi 30 minut, dokud není polenta hustá a krémová.

3. Vmícháme máslo, na strouhaný parmazán a bylinky podle chuti (parmazán a bylinky jsou volitelné).

4. Přelijeme polentu do formy vyložené pečicím papírem a necháme ztuhnout. Pokud nemáte žádnou formu, nalijte polentu do vymazaných hrnečků máslem. Po ztuhnutí vyklepeme z formy a nakrájíme na plátky. Poslední varianta je, že z polenty uděláte koule a po ztuhnutí je nakrájíte.

5. Knedlíky můžeme ohřát na páře nebo krátce orestovat na pánvi s trochou oleje, aby získaly zlatavou kůrku.

Hotovo, dobrou chuť.

Hledáte další recepty a postupy na knedlíky?



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest