Už samotný název zní jako pozvánka do kouzelné kuchyně. Mirka Slavíková, známá pro svou jemnost, preciznost a smysl pro tradiční cukrařinu, vdechla tomuto receptu duši. Každý, kdo se někdy pustil do smažených koblížků, ví, že na první pohled jednoduchý recept je ve skutečnosti malým cukrářským maratonem. Těsto musí být přesně vykynuté, ani málo, ani moc. Právě tehdy se těsto krásně nafoukne, nezůstane uvnitř syrové a koblížky získají krásnou barvu bez přepálené pachuti.
A co víme o této famózní cukrářce? Své první zkušenosti s cukrařinou sbírala v hlavním městě, kde v 80. letech nastoupila nejprve do vyhlášené restaurace Moskva a později do prestižního hotelu Alcron. Ještě před událostmi roku 1989 se rozhodla opustit tehdejší Československo a zamířila nejprve do Německa, odkud její cesta pokračovala až do Jihoafrické republiky. V pulzujícím Johannesburgu se ujala vedení cukrárny a brzy se stala mistryní v přípravě tradičního jihoafrického dezertu zvaného koeksister. Touha po domově ji však nakonec přivedla zpět, na neobvyklé cestě, kdy se rozhodla projet Afriku autem a vrátit se do své rodné země.
Recept na smažené cukrářské koblížky
Ingredience pro přípravu 25 koblih
- 500 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 25 g droždí
- 80 g tuku
- 250 ml mléka
- sůl
- vanilka
- 1 lžíce rumu
Postup přípravy na koblihy
1. Z droždí, lžíce cukru, 100 g mouky a 125 ml mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít.
2. Žloutky, zbylé mléko a cukr šleháme ve vodní lázni, až hmota ztuhne a je vlažná.
3. Poté přidáme hotový kvásek, špetku soli, rum, vlažný rozpuštěný tuk a mouku.
4. Vypracujeme hladké těsto, které vyválíme, vykrájíme, naplníme a teprve teď necháme hodinu kynout.
5. Usmažíme na rozpáleném oleji a nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.
TIP na závěr
Pokud vám nějaké koblížky zbydou (což je nepravděpodobné), rozkrojte je a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny jako dezert hodný luxusní cukrárny.

Mini Pavlova pusinky jako pro krále: Křehké na povrchu, měkké uvnitř, roztomilé na pohled

Královské karamelové větrníky – poklad v podobě české cukrařiny
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI