Šiška, v některých regionech nazývaná i Rohy je jedinečný dezert vhodný jako vánoční cukroví, pohoštění pro rodinné oslavy, ale i na svatby či Velikonoce. Cukroví Šiška má křehkou, jemně máslovou texturu, která se rozplývá v ústech. Náplň je bohatá, sladká a krémová, a při doplnění čokoládou nabízí příjemný kontrast chutí mezi sladkostí krému a hořkostí čokolády doplněný jemností těsta.

Toto vánoční cukroví se často připravuje podle tradičních rodinných receptů, které se předávají z generace na generaci a může mít v různých regionech své odlišnosti.

Recept na cukroví Šiška

Ingredience pro přípravu

  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 ml vody
  • 2 žloutky
  • 2 g prášku do pečiva
  • 5 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • vařené kondenzované mléko
  • rozpuštěná čokoláda
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

1. Jelikož vaření kondenzovaného mléka na karamel , které budeme potřebovat na náplň, trvá přibližně 2 až 3 hodiny, uvaříme si jej před přípravou receptu. Kondenzované mléko v plechovce (slazené) vložíme do velkého hrnce a zcela jej zalijeme vodou a přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na mírný var (pomalé bublání). Vaříme 2-3 hodiny, přičemž čím déle se mléko vaří, tím tmavší a hustší bude karamel.

Sladké kondenzované mléko uvaříme v uzavřené plechovce.
Zdroj: Deliciousandsimple594, Sladké kondenzované mléko uvaříme v uzavřené plechovce.

2. V misce smícháme na kostky nakrájené máslo a mouku, přiléváme žloutky rozšlehané ve vodě, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sůl. Vařečkou, poté rukama vypracujeme kompaktní těsto, které zabalené v potravinové folii necháme odpočívat v lednici cca 40 minut.

Smíchame suroviny na těsto, které dáme ve folii chladit do lednice.

Zdroj: Deliciousandsimple594, Smíchame suroviny na těsto, které dáme ve folii chladit do lednice.

3. Po vyndání z lednice těsto rozválíme na válu na tloušťku 3-4 mm a nakrájíme na pásy. Poté jednotlivé pásy těsta motáme na kovové trubičky určené k pečení dezertu.

Rozválené těsto pokrájíme na pásy a natáčíme na trubičky.

Zdroj: Deliciousandsimple594, Rozválené těsto pokrájíme na pásy a natáčíme na trubičky.

4. Pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě 200 stupňů cca 15 minut.

Upečeme v troubě.

Zdroj: Deliciousandsimple594, Upečeme v troubě.

5. Po upečení vytáhneme kovové trubičky a otevřené konce dezertu namáčíme do rozpuštěné čokolády.

Otevřené konce máčíme v rozpuštěné čokoládě.

Zdroj: Deliciousandsimple594, Otevřené konce máčíme v rozpuštěné čokoládě.

6. Po zatuhnutí čokolády si otevřeme uvařené a vychlazené kondenzované mléko (karamel), naplníme do cukrářského pytlíku a dezert plníme. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.

Plníme uvařeným a vychlazeným karamelem.

Zdroj: Deliciousandsimple594, Plníme uvařeným a vychlazeným karamelem.

Tradiční cukroví

V některých oblastech České republiky je šiška také spojována s lidovými zvyky a tradicemi. Například na svatbách se podávala jako symbol prosperity a štěstí, zatímco při vánočních oslavách měl dezert symbolizovat hojnost a pohostinnost.

Šiška je velmi oblíbené na vánočních stolech, svatbách a jiných slavnostních příležitostech, protože se snadno skladuje a jejich chuť se odležením ještě zlepší.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest