Červená řepa, neboli cvikla. Já červenou řepu miluji – evokuje ve mně hlavně moje dětství, kdy jsme jich měli spousty na zahradě. Pěstovala se červená i bílá. Pamatuji si i na křen, ten nám rostl dokonce divoce. A tak byl vždycky k mání salát z červené řepy, u nás nazývaný cvikla. Cvikla se připravovala hlavně v zimě vyloženě k zabíjačce nastrouhaná a smíchaná právě s čerstvým křenem, cukrem, kmínem a octem. No samozřejmě byl k dispozici sklep v zemi, kde se skladovaly brambory a tam vydržela celou zimu. Je to starý osvědčený recept, který ráda připravuji. Všichni v rodině chtějí řepu připravovanou právě tímto způsobem.

Ale od té doby se řepa v kuchyních rozšířila a i já jsem ji už vyzkoušela na více způsobů. Výborná je hlavně polévka, ale taky jí lze připravit obalovanou a smaženou, pečenou nebo vařenou. Je vhodná do celé řady salátů. Ať se použije v jakémkoliv stavu a pokrmu, její barva a chuť určitě obohatí každé jídlo. Pojďme si z ní raději uvařit tu slibovanou polévku. No a v kombinaci s jablíčkem je excelentní.

Recept na vynikající polévku z červené řepy a jablek

Ingredience na přípravu této chutné a barevně svěží polévky

  • 2 velké nebo 3 menší řepy
  • jablko
  • sůl, černý pepř, Kucharek (je to vegeta bez konzervantů, kterou požívám občas místo Podravky)
  • voda
  • zakysaná smetana

Postup přípravy této skvělé polévky je zcela jednoduchý

1. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na menší kostky.

Červenou řepu oloupeme
Foto: commons.wikimedia.org, Dag Endresen, CC BY 2.0 – Červenou řepu oloupeme

2. Polovinu jedné řepy si hrubě nastrouháme spolu s jablkem a pokapeme citrónem. Odložíme stranou.

3. Nakrájenou řepu zalejeme v kastrůlku vodou, aby byla ponořená a ochutíme solí, pepřem a vegetou.

4. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca půl hodiny, nebo do změknutí řepy.

Obrázek receptu na chleba z červené řepy a pomazánku z červené řepy.

Domácí chleba s červenou řepou a brusinkami a k tomu připravujeme pomazánku z červené řepy s křenem

5. Když je řepa měkká, tyčovým mixérem polévku rozmixujeme a přidáme nastrouhanou část řepy s jablkem. Poté už jenom krátce provaříme, aby nastrouhané ingredience byli čerstvé a křupavé. Polévku dochutíme.

6. Polévku nalijeme do misek a každou ozdobíme lžičkou zakysané smetany.

Tipy k servírování

Slaný koláč

Slaný koláč z červené řepy, kozím sýrem, špenátem a speciálním dresinkem

Polévku můžete uvařit z předvařené červené řepy, pokud jí chcete mít rychleji uvařenou. Není na škodu polévku kombinovat se zázvorem nebo batatem. Podávat můžeme s krutony, domácími chipsy z řepy anebo opečenou cizrnou (můj oblíbený výrobek z Lidlu).

zdroj: redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest