Velmi lahodný a aromatický dezert z listového těsta, který po správné přípravě připomíná rozkvetlé růže. Spolu s vanilkovým krémem a čerstvými borůvkami jde o velmi stylový dort plný chuťových symfonií. Díky listovému těstu jde o extrémně jednoduchý recept. Borůvky můžeme použít i mražené, pokud nemáme přístup k čerstvým. S celým dortem uděláte velkou radost jakékoliv ženě, ať už manželce, přítelkyni, kolegyni, mamince nebo babičce.
Recept na květový dort s krémem a borůvkami
Doba přípravy do 1 hodiny, cca 8 porcí.
Ingredience pro přípravu
- balení listového těsta
- 400 ml mléka
- 100 g másla
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- sůl
- borůvky
Postup přípravy
1. Nejdříve si rozpustíme máslo a to necháme zchladnout.
2. Listové těsto rozválíme na pláty nebo použijeme již hotové pláty listového těsta.
3. Všechny pláty těsta potřeme rozpuštěným máslem.
4. Každý plát těsta naskládáme do vějíře a poté srolujeme do tvaru růže.
5. Dáme si předehřát troubu na 190°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
6. Na plech naskládáme květy z těsta vedle sebe, ale necháme mezi nimi mezery.
7. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut a poté necháme vychladnout.
8. Během chladnutí si v misce vyšleháme vejce se špetkou soli, následně přidáme cukr, vanilkový cukr a během míchání nakonec mléko.
9. Krém nalejeme skrze růže na plech a posypeme vše borůvkami.
10. Vložíme znovu do předehřáté trouby na 190°C na cca 10 – 15 minut.
Věděli jste toto o listovém těstě?
Přestože je dnes listové těsto základem mnoha tradičních i moderních receptů, výroba je celkem náročná. Historie těsta je datuje až do starověkého Egypta a Řecka, kde se používalo k výrobě sladkostí. Až v 17. století ve Francii se technika přípravy zdokonalila a přiblížila k dnešním výrobním procesům. Základním procesem skládání a válení, díky čemu vzniknou typické vrstvy.