Velmi lahodný a aromatický dezert z listového těsta, který po správné přípravě připomíná rozkvetlé růže. Spolu s vanilkovým krémem a čerstvými borůvkami jde o velmi stylový dort plný chuťových symfonií. Díky listovému těstu jde o extrémně jednoduchý recept. Borůvky můžeme použít i mražené, pokud nemáme přístup k čerstvým. S celým dortem uděláte velkou radost jakékoliv ženě, ať už manželce, přítelkyni, kolegyni, mamince nebo babičce.

Recept na květový dort s krémem a borůvkami

Obrázek receptu na dezert ve tvaru růží.
Zdroj obrázku: bucataras, Recept na dezert ve stylu vykvetlých růží.

Doba přípravy do 1 hodiny, cca 8 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • balení listového těsta
  • 400 ml mléka
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • sůl
  • borůvky

Postup přípravy

Recept a postup na Dezert květy růží s vanilkovým krémem a borůvkami
Obrázek: laprajiturela, Dezert květy růží s krémem a borůvkami

1. Nejdříve si rozpustíme máslo a to necháme zchladnout.

2. Listové těsto rozválíme na pláty nebo použijeme již hotové pláty listového těsta.

3. Všechny pláty těsta potřeme rozpuštěným máslem.

4. Každý plát těsta naskládáme do vějíře a poté srolujeme do tvaru růže.

5. Dáme si předehřát troubu na 190°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

6. Na plech naskládáme květy z těsta vedle sebe, ale necháme mezi nimi mezery.

7. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut a poté necháme vychladnout.

8. Během chladnutí si v misce vyšleháme vejce se špetkou soli, následně přidáme cukr, vanilkový cukr a během míchání nakonec mléko.

9. Krém nalejeme skrze růže na plech a posypeme vše borůvkami.

10. Vložíme znovu do předehřáté trouby na 190°C na cca 10 – 15 minut.

Věděli jste toto o listovém těstě?

Listové těsto.
Zdroj obrázku: depositphotos, Listové těsto.

Přestože je dnes listové těsto základem mnoha tradičních i moderních receptů, výroba je celkem náročná. Historie těsta je datuje až do starověkého Egypta a Řecka, kde se používalo k výrobě sladkostí. Až v 17. století ve Francii se technika přípravy zdokonalila a přiblížila k dnešním výrobním procesům. Základním procesem skládání a válení, díky čemu vzniknou typické vrstvy.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest