Toužíte si uchovat kousek léta i na chladné zimní měsíce? Domácí zavařené lečo je ideální řešení. Nejen že zpracujete úrodu z vlastní zahrádky, ale připravíte si praktickou a zdravou zásobu pro rychlé a chutné obědy nebo večeře. Jednoduchý postup zavařování a minimum práce se postará o to, že si tuto zeleninovou dobrotu zamilujete a už nebudete chtít kupované.
Příprava domácího leča sahá hluboko do tradice české kuchyně, kde se sezónní zelenina vždy s oblibou zpracovávala do zásob na zimu. Základ tvoří cibule, paprika a rajčata, ale variace se liší rodinu od rodiny. Zavařené lečo je nejen chutné, ale i praktické, protože díky vysokému obsahu vlákniny a vitaminů je i velmi zdravé. S tímto receptem si tak uchováte to nejlepší z léta bez chemických konzervantů.
Recept na domácí zavařené lečo
Příprava tohoto jídla zabere asi 60 až 90 minut, plus čas na zavařování. Z uvedeného množství získáte zhruba 9 sklenic o objemu 0,7 litru.
Ingredience na domácí lečo
- 1 kg cibule
- 2 kg paprik (ideálně různých barev)
- 3 kg rajčat
- olej na smažení
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy domácího leča ze zeleniny ze zahrádky
1. Nejprve si pečlivě omyjte a připravte všechnu zeleninu.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
3. Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na nudličky nebo kostky.
4. Rajčata můžete buď oloupat a nakrájet na kousky, nebo je použít i se slupkou, záleží na vaší preferenci.
5. Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a na mírném ohni nechte zesklovatět nakrájenou cibuli.
6. Jakmile je cibule hotová, přidejte nakrájené papriky, promíchejte a nechte je asi 10 až 15 minut dusit, dokud mírně nezměknou.
7. Papriky a cibule se začnou krásně provonět.
8. Nyní do hrnce přidejte nakrájená rajčata.
9. Zelenina začne brzy pouštět hodně šťávy, takže není potřeba přidávat vodu.
10. Lečo za občasného míchání nechte dusit, dokud zelenina nezměkne podle vaší chuti.
11. Lečo podle potřeby osolte.
12. Hotové lečo plňte do předem vysterilizovaných sklenic.
13. Plňte je až po okraj, pevně uzavřete víčkem a zavařujte.
14. Nejčastěji se zavařuje na 80 až 85 stupňů po dobu 20 minut.
15. Po zavaření sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte je takto vychladnout.
16. To pomůže zajistit dokonalé utěsnění.

Letní pokrm z jedné pánve – zeleninové lečo s uzeninou
Tipy redakce
- Rychlá večeře v zimě: Lečo stačí ohřát, přidat do něj na plátky nakrájenou klobásu, párek nebo jakýkoli salám, nechat je prohřát a nakonec vmíchat rozšlehaná vajíčka. Jídlo podávejte s čerstvým pečivem.
- Dochuťte lečo podle sebe: Pro ještě lepší chuť můžete ke konci dušení přidat do leča čerstvou majoránku, tymián nebo bazalku. Pokud máte rádi výraznější chutě, přidejte prolisovaný česnek nebo nasekanou chilli papričku.
- Užijte si i přezrálou zeleninu: Pokud vám doma zbyde přezrálá zelenina, která už není vhodná pro konzumaci syrová, můžete ji ještě využít na přípravu leča. Výsledek bude stejně skvělý.

Maďarské lečo s haluškami: Netradiční spojení dvou tradičních chutí

Lečo s Buřty vylepšené neobvyklými bylinkami – revoluce na talíři
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková