Loupáky patří mezi nejoblíbenější sladké pečivo, které dokáže rozzářit každou snídani nebo odpolední kávu. Tyto jemné zahnuté rohlíčky s charakteristickou chutí a zlatavou kůrkou jsou synonymem domácího pečení a útulné atmosféry v kuchyni.

Droždí, které tvoří základ kynutého těsta, je živý mikroorganismus, který při fermentaci produkuje oxid uhličitý a alkohol. Tento proces nejen nadzdvihuje těsto, ale také vytváří charakteristickou chuť a vůni kynutých pečiv. Kvalitní droždí by mělo být čerstvé a aktivní – poznáte to tak, že se při kontaktu s vlažnou tekutinou a cukrem rychle rozšumí a začne pěnit.

Recept na kynuté loupáčky s mákem

Doba pečení v troubě 15 až 20 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 400 g hladká mouka
  • 200 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 55 g krupicový cukr
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu (volitelně)

Na dozdobení:

  • 1 rozšlehané vejce
  • 2 lžíce mák
  • 1 lžíce moučkový cukr
  • 1 lžíce rum

Postup přípravy domácích loupáků

1. Z malého množství vlažného mléka, droždí a špetky cukru připravte kvásek a nechte vzejít, dokud se nezačne pěnit.

2. Kvásek smíchejte s ostatními surovinami na těsto a důkladně propracujte v hladké, pružné těsto.

3. Přikryjte utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout, dokud se nezdvojnásobí objem těsta.

4. Vykynuté těsto rozdělte na pomoučeném vále na 10 stejných dílů a nechte 20 minut odpočinout pod utěrkou.

Obrázek k receptu na domácí loupáky
Foto: Ilona Mikulecká, Právě dopečené čerstvé loupáky

5. Každý díl rozválejte na placku a sviňte do spirály charakteristického tvaru loupáku.

6. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.

7. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut dokynout.

8. Troubu předehřejte na 180 stupňů, loupáky potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem.

9. Pečte 15 až 20 minut do zlatohnědé barvy.

10. Ihned po vytažení z trouby potřete směsí moučkového cukru a rumu pro krásný lesk.

Obrázek receptu na Kynuté buchty plněné mákem a švestkou, pečený sladký poklad vonící kuchyní našich babiček

Kynuté buchty plněné mákem a švestkou. Pečený sladký poklad vonící kuchyní našich babiček

Tipy redakce

  • Správná konzistence těsta: Těsto má být měkké a pružné, ale ne lepkavé. Pokud je příliš suché, přidejte trochu mléka, pokud lepkavé, vmíchejte postupně mouku.
  • Kontrola kynutí: Těsto je dostatečně vykynuto, když se při lehkém stisknutí prstem vytvoří jamka, která se pomalu vyplní. Příliš dlouhé kynutí může těsto pokazit.
  • Rovnoměrné tvarování: Při dělení těsta používejte kuchyňskou váhu pro stejně velké díly. Loupáky tak budou mít stejnou velikost a upečou se rovnoměrně.
  • Lesklý povrch: Rumová glazura se nanáší ihned na horké loupáky, aby se krásně vsákla. Můžete ji nahradit jen cukrovou polevou smíchanou s vodou.
Obrázek receptu na Jablečnou focacciu, nebo raději jablečný koláč po italsku

Jablečná focaccia aneb Italský sladký jablečný koláč se skořicí

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest