Všichni jistě známe croissanty ze supermarketů nebo řetězcových pekáren. Ochutnali jste ale někdy čerstvý croissant právě vytažený z trouby? Jde o neskutečný chuťový požitek, jaký dobře znají právě Francouzi, jejichž kuchyně má na svědomí tento pekařský zázrak. My si připravíme croissanty s máslem, lahodnou variantu běžných croissantů. Díky máslu získáme bohatší chuť a jemnější konzistenci. Croissanty jsou vhodné jak ke snídani, tak ke svačině během celého dne. Croissanty jsou unikátní v jejich použití, chutnají skvěle se šunkou i marmeládou. Prohlédněte si další recepty na domácí pečivo.
Rychlý a jednoduchý Recept na máslové croissanty, které připravíte doma
Délka přípravy do 2 hodin, 12 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 500 g mouky
- 50 g cukru
- 10 g soli
- 25 g čerstvého nebo 10 g sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 250 g másla
- 1 vejce
- moučkový cukr na posyp
Postup přípravy
1. V teplém mléce v misce si rozpustíme droždí a přidáme cukr.
2. Necháme na teplém místě 5 – 10 minut, dokud nevzejde kvásek.
3. V jiné velké míse smícháme sůl s moukou a uprostřed si uděláme důlek, do kterého přidáme hotový kvásek.
4. Vymícháme těsto ručně nebo mixérem.
5. Na pomoučněné pracovní ploše ručně vypracujeme pružné a hladké těsto.
6. Vytvarujeme čtverec, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 1 hodinu odpočívat v lednici.
7. Máslo si rozdělíme na 3 díly a každý díl jednotlivě vyválíme mezi listy pečícího papíru na plátky o velikosti 15 x 15 cm.
8. Z těsta si vyválíme obdélník 60 x 30 cm a doprostřed dáme jeden kus másla.
9. Dva konce těsta přehneme přes máslo aby bylo celé zakryté. Válečkem utěsníme okraje těsta.
10. Těsto otočíme a vyválíme do dlouhého obdélníku a dáme další kus másla.
11. Konce opět složíme k sobě a válečkem uhladíme a utěsníme.
12. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 1 hodinu do lednice.
13. Následně těsto rozválíme na obdélník a nakrájíme na trojúhelníky.
14. Každý trojúhelník od širší strany srolujeme a tím vytvoříme croisssanty.
15. Dáme si předehřát troubu na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem.
16. Croissanty dáme na plech a necháme kynout 1 hodinu na teplém místě.
17. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a následně dáme do předehřáté trouby na 15 – 20 minut.
18. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.
Tipy na podávání
Z vlastní zkušenosti vám můžeme doporučit skvělou snídani s croissanty.
Máte-li chuť na slanou variantu, rozřízněte croissant, namažte malým množstvím másla, přidejte plátek kvalitní šunky, 1 plátek sýra typu ementál a 2 kolečka rajčat. Můžeme přidat lístky rukoly.
Sladká varianta je výtečná s máslem a jahodovou marmeládou, k tomu hořká káva.