Všichni jistě známe croissanty ze supermarketů nebo řetězcových pekáren. Ochutnali jste ale někdy čerstvý croissant právě vytažený z trouby? Jde o neskutečný chuťový požitek, jaký dobře znají právě Francouzi, jejichž kuchyně má na svědomí tento pekařský zázrak. My si připravíme croissanty s máslem, lahodnou variantu běžných croissantů. Díky máslu získáme bohatší chuť a jemnější konzistenci. Croissanty jsou vhodné jak ke snídani, tak ke svačině během celého dne. Croissanty jsou unikátní v jejich použití, chutnají skvěle se šunkou i marmeládou. Prohlédněte si další recepty na domácí pečivo.

Rychlý a jednoduchý Recept na máslové croissanty, které připravíte doma

Délka přípravy do 2 hodin, 12 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g mouky
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • 25 g čerstvého nebo 10 g sušeného droždí
  • 300 ml mléka
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posyp

Postup přípravy

1. V teplém mléce v misce si rozpustíme droždí a přidáme cukr.

2. Necháme na teplém místě 5 – 10 minut, dokud nevzejde kvásek.

3. V jiné velké míse smícháme sůl s moukou a uprostřed si uděláme důlek, do kterého přidáme hotový kvásek.

4. Vymícháme těsto ručně nebo mixérem.

5. Na pomoučněné pracovní ploše ručně vypracujeme pružné a hladké těsto.

6. Vytvarujeme čtverec, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 1 hodinu odpočívat v lednici.

7. Máslo si rozdělíme na 3 díly a každý díl jednotlivě vyválíme mezi listy pečícího papíru na plátky o velikosti 15 x 15 cm.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

8. Z těsta si vyválíme obdélník 60 x 30 cm a doprostřed dáme jeden kus másla.

9. Dva konce těsta přehneme přes máslo aby bylo celé zakryté. Válečkem utěsníme okraje těsta.

10. Těsto otočíme a vyválíme do dlouhého obdélníku a dáme další kus másla.

11. Konce opět složíme k sobě a válečkem uhladíme a utěsníme.

12. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 1 hodinu do lednice.

13. Následně těsto rozválíme na obdélník a nakrájíme na trojúhelníky.

14. Každý trojúhelník od širší strany srolujeme a tím vytvoříme croisssanty.

15. Dáme si předehřát troubu na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem.

16. Croissanty dáme na plech a necháme kynout 1 hodinu na teplém místě.

17. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a následně dáme do předehřáté trouby na 15 – 20 minut.

18. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.

Tipy na podávání

Croissanty se šunkou a sýrem.
Zdroj obrázku: depositphotos, Croissanty se šunkou a sýrem.

Z vlastní zkušenosti vám můžeme doporučit skvělou snídani s croissanty.

Máte-li chuť na slanou variantu, rozřízněte croissant, namažte malým množstvím másla, přidejte plátek kvalitní šunky, 1 plátek sýra typu ementál a 2 kolečka rajčat. Můžeme přidat lístky rukoly.

Sladká varianta je výtečná s máslem a jahodovou marmeládou, k tomu hořká káva.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest