Kdo z vás má rád tradiční chutě? Jestli jste na tom tak, jako já, není na škodu zavzpomínat na staré časy a upéct starý dobrý škvarkový chléb. Možná si řeknete, že škvarky nejsou nic pro vás a jsou plné tuku. Ale tady se jedná o zapomenutý poklad tradiční české kuchyně. Já vím, tehdy byly domácí a dnes si je většinou musím koupit, když na ně dostaneme chuť. Já osobně mám na ně výborné vzpomínky. Velký kotel na dvoře v den zabíjačky a v něm se ke konci smažily krásné křupavé velké škvarky. A baštily se ještě teplé s čerstvým chlebem. Dnes už tyto dobroty takto čerstvé těžko ochutnáme. Ale třeba lidičky žijící na vesnici ještě vědí co je zabíjačka a tuto mlsku znají.
U nás doma je máme rádi i dnes. Snažíme se je samozřejmě nejíst často, ale když je chuť, koupíme si ty maďarské na Košíku, k tomu čerstvý chléb a škvarky hodím na chvíli ohřát do horkovzdušné fritézy. Malinko osolím a pak si už jen pochutnáváme. Také z nich dělám výbornou škvarkovou pomazánku a asi jednou za rok na podzimní sraz rodiny na chatě peču z nich škvarkovníky, neboli škvarkové pagáče. No ale ty jsou! Slibuji, že příště z nich tady bude recept a návod, jen je musím upéct a nafotit.
Tento dnešní chlebíček je také úžasný a tak jednoduchý, že pro vás, kdo škvarky rádi, určitě nebude problém, si jej připravit. Tak co říkáte? Navnadila jsem vás? Jdeme na to? Pak stačí hrnek kefíru nebo horkého čaje a nic víc k tomu nepotřebujete.
Recept na Škvarkový chléb, oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná
Ingredience potřebné na tuto oblíbenou pochoutku, kterou si připomeneme staré časy (hrnek= 250 – 300 ml)
- 1 kg hladké mouky
- kostka čerstvého droždí
- sůl dle chuti
- 1 hrnek drobně nakrájených škvarek
- 3 lžíce restované cibulky (dostat koupit výbornou v Lidlu)
- teplá vody na zadělání dle potřeby
Postup na přípravu skvělého a vydatného domácího škvarkového chleba
1. Z ingrediencí vypracujeme ne moc tuhé těsto – řidší než na buchty.
2. Dáme kynout do oválné nádoby cca na 1 hodinu.Potřeme vodou a pečeme s poklicí v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 30 minut, poté chléb odkryjeme a dopékáme odkrytý do zlatova.
3 . Po upečení potřeme slanou vodou.
Škvarky na závěr
Konzumujte je s mírou a můžou být nejen chutné ale i užitečné!
![Dědečkova Škvarková pomazánka: rodinný recept, který si zamilujete](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/06/2-60-scaled.webp)
Škvarková pomazánka: tradiční rodinný recept, připravovaný z vybraných surovin
![Obrázek receptu na bramborové pagáčky.](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/09/Bramborove-pagacky.jpg)
Bramborové pagáčky
zdroj: redakce cooky.cz