Ano ve velkém kotli jsme je dělávali každou zabíjačku. Když se celé prase rozporcovalo a všechny jeho součásti se zpracovali, přišla řada na krájení sádla na škvarky. Už jako děti – samozřejmě větší – jsme tuto činnost dělávali hrozně rády. Na stole dřevěné prkénko, v ruce velký nůž, který se na ty účely používal a pěkně klouzal po syrovém sádlu. Sádla bylo tolik, že se pak nasypalo do velkého kotle a na dvoře se za občasného míchání velkou vařechou škvařilo.
Dnes, když se nám povede syrové sádlo koupit si můžeme tuto pochoutku udělat svojí vlastní doma. Věřte, že škvarky z obchodu s domácími nejdou srovnat. I když se ty koupené snažím přizpůsobit a vyladit, aby aspoň trochu chutnali jako domácí, není to nikdy úplně ono. Dávám je totiž ohřát do horkovzdušné fritézy a osolím, tak jsou alespoň trochu jedlejší. Pečení v troubě má svoje výhody, že nemusíte stát u plotny a míchat, ale také občas slít tuk je potřeba.
Recept na domácí škvarky pečené v troubě
Ingredience potřebné na přípravu škvarků ze syrového sádla připravovaných na plechu v troubě
- syrové sádlo – ideálně hřbetní
- sůl
- voda nebo i mléko
Jak si doma udělat škvarky – postup přípravy
1. Sádlo nakrájíme na stejné malé kostky asi 1×1 cm.
2. Necháme je asi 20 minut odležet při pokojové teplotě.

3. Troubu vyhřejeme na 165 stupňů a kostky vsypeme do hlubšího plechu.
4. Podlijeme asi 3 lžícemi vody, podle množství sádla a necháme péct.Každou půl hodinu odebereme sádlo a škvarky promícháme.
5. Na konci pečení, když škvarky začínají chytat zlatavou barvu slijeme tuk a podlijeme trochou mléka. Chvíli dopečeme. Vysypeme na papír a ještě horké lehce osolíme.

Čím nakrájíte menší kostky, tím jsou škvarky křupavější. Slité sádlo nalijeme do sklenic a používáme na vaření nebo i na chleba. Čím pomaleji se škvarky smaží, tím mají lepší chuť.
Škvarková pomazánka: tradiční rodinný recept, připravovaný z vybraných surovin