Švestková povidla zná asi každý, ale zkusili jste někdy švestkovou nutelu? Tato moderní specialita vychází právě z velice starých švestkových povidel, která se vařila ze švestek jak v Česku a na Moravě, tak na Slovensku celé hodiny, někdy i dva dny, až vznikla hustá, téměř černá hmota. Hmota byla sladká i bez cukru a výrazná, s obrovskou chutí ovoce. V posledních desetiletích ale vznikl nový, moderní trend – povidla obohacená kakaem, čokoládou nebo perníkovým kořením, kterým se začalo říkat švestková nutela. Takže je to regionální, čistě domácká specialita, vymyšlená šikovnými hospodyňkami, kterou v obchodě nekoupíte.

A ptáte se, proč zrovna ze švestek? Protože švestky jsou pro střední Evropu to, co banán pro tropy. Protože toto ovoce je u nás základní, zraje každý rok, takže je dostupné a levné, krásně se vaří a jeho chuť se vařením dokonce zlepšuje. Má navíc přirozenou sladkost, takže se nemusí tolik sladit, pomalým vařením se mění na hladkou pastu, vhodnou na přípravu pomazánky, a skvěle se kamarádí s kakaem a čokoládou. Toto spojení vytváří bohatou, až pralinkovou chuť.

Recept na Švestkovou nutelu

Ingredience nezbytné pro přípravu české pomazánky ze švestek a čokolády

  • 1 kg švestek
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 120 g čokolády (min. 74 %)
  • 40 g kakaa

Postup přípravy nutely ze švestek

1. Do většího hrnce dáme vařit umyté a vypeckované švestky. Pokud jsou švestky ne moc zralé a nepouštějí vodu, přidáme 1 dcl vody, jinak vodu nedáváme, pustí si šťávu samotné.

2. Švestky vaříme do úplného rozvaření, co trvá cca 15 minut. Poté je stáhneme z plotny a nasypeme cukr, kakao a skořici. Pak přidáme na kostičky nalámanou čokoládu a řádně vše promícháme.

3. Směs dáme zpět na plotnu a povaříme cca 6 minut a ihned plníme do čistých a suchých sklenic. Uzavřeme víčkem.

Hotovou nutelu plníme horku do sklenic a zavíčkujeme.
Foto: Cooky.cz, Hotovou nutelu plníme horku do sklenic a zavíčkujeme.

4. Sklenice sterilujeme v troubě na hlubokém plechu naplněným do poloviny vodou. Sterilizujeme při teplotě 100 stupňů cca 20 minut. Poté otočíme sklenice dnem nahoru a poklademe na utěrku, kde necháme vychladit. Skladujeme v chladu a temnu.

Tipy:

  • Je to pomazánka, která se dokonale hodí na lívance, palačinky, koláče, do lineckého cukroví, nebo jen tak na chleba s máslem či na lžičku.
  • Švestky doporučuji před vařením umlít na mlýnku nebo v elektrickým sekáčku. Po uvaření doporučuji nutelu promixovat ručním mixérem.
Obrázek k receptu na Nutellové kuličky

Pečené nutellové kuličky s nugátem a pistáciemi: Luxusní vánoční cukroví, které se hodí i na jiné příležitosti

Obrázek k receptu na kokosové kuličky s Nutellou

Čokoládovo-kokosové kuličky s Nutellou: Nepečené cukroví, které je rychlé, krásně vypadá a ještě má čokoládovou čepičku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest