Domácí sýr je nejlepší sýr. Toto vždycky říkávala naše babičky a měla pravdu. Podle tohoto receptu si připravíme tak jednoduchý a chutný sýr, až to je neuvěřitelné. Celá příprava vám zabere jen pár minut a potřebujete pouze 4 základní ingredience. Že to není možné? Vyzkoušejte sami a uvidíte.
Jemnost a lahodnost tohoto sýra předčí vaše očekávání. Hodí se k různým pokrmům nebo jen jako svačinka na čerstvý chléb. Sýr zvládne opravdu každý a je vhodný pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového
Recept na domácí sýr ze 4 surovin
Ingredience pro přípravu
- 1 l mléka
- 3 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- 1 lžička soli
Postup přípravy
1. Do hrnce nalejeme mléko a nasypeme lžičku soli.
2. Hrnec dáme na oheň a mezitím si v misce vyšleháme vejce.
3. Do rozšlehaných vajec přidáme zakysanou smetanu a vyšleháme ji s vejci.
4. Do horkého mléka nalejeme tuto směs a vaříme 5 minut na středním plameni, dokud se nevysráží.
5. Nyní skrze plátno propasírujeme směs do misky a stěrkou co nejvíce utlačíme a necháme odkapat.
6. Plátno se sýrem vložíme ideálně do prázdné konzervy, aby sýr získal tvar.
7. Plátno v konzervě zatížíme sklenicí s vodou a necháme takto 10 – 12 hodin.
Tipy k přípravě
Ochucení: Do sýrové směsi můžeme přidat bylinky jako pažitku, petrželku nebo bazalku. Výborný je také česnek nebo červená paprika a chilli.
Využijte syrovátku: Získanou syrovátku nevylejte. Skvěle se hodí do pečiva nebo smoothies. Je velmi bohatá na živiny.