Pamatujete si ještě ty sladké máslové rohlíčky s kakaem, které jsme jako děti tak milovali? Hezky lesklé sypané mákem a tak měkoučké. Tak ty si můžete upéct dnes i doma podle našeho receptu a navíc ještě i vzhledově hezčí. Určitě vám zachutnají a vaše děti je budou tak milovat, no a vrátíte se tak trochu do dětství. Jsou výborné jak samotné, tak s máslem nebo i s džemem – anebo jen tak s kakaem či mlékem.

Loupáky, jak je známe my, mají kořeny v Rakousku a Česku, ale jsou příbuznými rakouských kipferlů, kteří jsou prapředci croissantů, loupáků a rohlíků. Jedí se v Rakousku na slano i na sladko. Naše domácí sladké pečivo v podobě loupáků, které si upečeme, budou nejen čerstvé, ale i hezčí a chutnější. Tak směle do toho, není to žádná věda, pouze trochu času na kynutí těsta. A sami uvidíte, že děti je budou po vás chtít stále dokola, jak jsou neodolatelné.

Recept na Domácí voňavé loupáčky, které milují nejen děti

Ingredience na neodolatelné máslové loupáky, které si upečeme doma

  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 55 g cukru krystal
  • 1 žloutek
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kůru z 1 citrónu
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • mák na ozdobu
  • 1 lžíce moučkového cukru + 1 lžíce rumu na potření po upečení

Postup přípravy neskutečně vynikajících loupáků ke snídaní

Obrázek receptu na Domácí voňavé loupáčky, ty děti milují
Foto: cooky.cz, Recept na Domácí voňavé loupáčky

1. Nejdřív si necháme z 2 dl vlažného mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a droždí vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut přikryté v teple.

2. Do misky nasypeme mouku se solí a přidáme ostatní ingredience, nakonec vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme přikryté v teple kynout cca 1 hodinu, než zdvojnásobí objem.

3. Poté ttěsto rozdělíme na pomoučeném válu na 10 dílků a necháme přikryté utěrkou kynout dalších 20 minut.

Recept na domácí makové rohlíky s borůvkovou náplní

Pro milovníky sladkého pečiva: Makové rohlíky plněné švestkovým džemem

4. Z každého bochánku vyválíme placku, kterou smotáme do tvaru loupáku a nožem můžemej eště udělat vzor dle obrázku. Ukládáme je na plech s pečícím papírem a necháme kynout po utěrkou dalších 30 minut.

5. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů, loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, pečeme v troubě cca 15 minut.

Doporučení

Chcete li mít loupáky krásně lesklé, ihned po upečení je potřete moučkovým cukrem smíchaným s rumem.

Obrázek receptu na domácí makovky.

Domácí makovky: Jak upéct dokonalé loupáky

zdroj: Recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest