Co se vám vybaví, když slyšíte slovo zmrzlina? Většině z nás asi dětství a ulepené prsty od sladkého. Přestože dnes máme zmrzliny na všechny možné způsoby a příchutě z celého světa, něco kouzelného bylo i na domácí zmrzlině, připravené jen ze tří surovin – z mléka, cukru a vajec. Nebylo potřeba žádné další vybavení, jen plechová nádoba, mrazák a chuť potěšit děti.

Domácí zmrzlina se vyráběla bez zmrzlinovače, bez chemie, jen s láskou. Základ tvořila směs mléka, vajec a cukru, kterou stačilo nalít do formy nebo kelímků a zamrazit. Někdy se přidalo kakao, vanilka nebo rozmačkané ovoce, ale kouzlo zůstávalo stejné. Možná, že když ji připravíte i dnes, vznikne také letní vzpomínka, ale tentokrát pro vaše děti či vnoučata.

Recept na Domácí zmrzlinu z dětství jen ze 3 surovin

Ingredience na domácí zmrzlinu

  • 900 ml mléka
  • 250 g cukru
  • 6 vajec

Postup výroby domácí zmrzliny

1. Oddělíme si bílky od žloutků, bílky dáváme do misky a žloutky do kastrůlku.

2. Bílky nechám stranou a do žloutků přidáme 1 lžíci cukru. Dobře promícháme a přidáváme studené mléko.

3. Řádně rozmíchanou směs dáme vařit na malý plamen a za stálého míchání přivedeme k varu. Směs by měla trochu zhoustnout. Odstavíme z ohně.

Obrázek receptu na Domácí zmrzlinu dětství jen ze 3 surovin, ale s chutí, která se nezapomíná
Foto: Cooky.cz, Krém za stálého míchání přivedeme k varu.

4. Krém nalijeme do misky, aby rychleji vychladl. Pro získání vanilkové chuti můžeme přidat vanilkový cukr anebo vanilkovou esenci.

5. K bílkům v misce přidáme 250 g cukru, metličkou dobře rozmícháme a misku postavíme na parní lázeň. Miska se nesmí dotýkat vody. Za stálého šlehání nahříváme 5 minut. Misku sundáme z ohně a mixérem vyšleháme do tuha.

6. Mezitím nám krém vychladl a vyšlehaný sníh pomalu a opatrně postupně přidáváme do krému a vždycky řádně promícháme.

7. Zmrzlinu nalijeme do forem a necháme 4-5 hodin ideálně do druhého dne v mrazáku.

Obrázek receptu na Domácí zmrzlinu dětství jen ze 3 surovin, ale s chutí, která se nezapomíná
Foto: Cooky.cz, Servírovací lžičku namáčíme do horké vody.

Tip na servírování

Aby kuličky zmrzliny byly krásné, namočíme servírovací lžičku pokaždé do horké vody.

Luxusní domácí vanilková zmrzlina s malinami

Dokonale krémová Vanilková zmrzlina s malinami

Kávová zmrzlina - nabírání

Kávová zmrzlina s čokoládou a lískovými ořechy

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest