Co se vám vybaví, když slyšíte slovo zmrzlina? Většině z nás asi dětství a ulepené prsty od sladkého. Přestože dnes máme zmrzliny na všechny možné způsoby a příchutě z celého světa, něco kouzelného bylo i na domácí zmrzlině, připravené jen ze tří surovin – z mléka, cukru a vajec. Nebylo potřeba žádné další vybavení, jen plechová nádoba, mrazák a chuť potěšit děti.
Domácí zmrzlina se vyráběla bez zmrzlinovače, bez chemie, jen s láskou. Základ tvořila směs mléka, vajec a cukru, kterou stačilo nalít do formy nebo kelímků a zamrazit. Někdy se přidalo kakao, vanilka nebo rozmačkané ovoce, ale kouzlo zůstávalo stejné. Možná, že když ji připravíte i dnes, vznikne také letní vzpomínka, ale tentokrát pro vaše děti či vnoučata.
Recept na Domácí zmrzlinu z dětství jen ze 3 surovin
Ingredience na domácí zmrzlinu
- 900 ml mléka
- 250 g cukru
- 6 vajec
Postup výroby domácí zmrzliny
1. Oddělíme si bílky od žloutků, bílky dáváme do misky a žloutky do kastrůlku.
2. Bílky nechám stranou a do žloutků přidáme 1 lžíci cukru. Dobře promícháme a přidáváme studené mléko.
3. Řádně rozmíchanou směs dáme vařit na malý plamen a za stálého míchání přivedeme k varu. Směs by měla trochu zhoustnout. Odstavíme z ohně.
4. Krém nalijeme do misky, aby rychleji vychladl. Pro získání vanilkové chuti můžeme přidat vanilkový cukr anebo vanilkovou esenci.
5. K bílkům v misce přidáme 250 g cukru, metličkou dobře rozmícháme a misku postavíme na parní lázeň. Miska se nesmí dotýkat vody. Za stálého šlehání nahříváme 5 minut. Misku sundáme z ohně a mixérem vyšleháme do tuha.
6. Mezitím nám krém vychladl a vyšlehaný sníh pomalu a opatrně postupně přidáváme do krému a vždycky řádně promícháme.
7. Zmrzlinu nalijeme do forem a necháme 4-5 hodin ideálně do druhého dne v mrazáku.
Tip na servírování
Aby kuličky zmrzliny byly krásné, namočíme servírovací lžičku pokaždé do horké vody.

Dokonale krémová Vanilková zmrzlina s malinami

Kávová zmrzlina s čokoládou a lískovými ořechy
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková