Já mám tento typ moučníků velmi ráda, protože je jednoduchý a všechny strávníky vžey zaručeně potěší – a některé tradiční dezerty prostě nikdy neomrzí. Koláče s drobenkou mají v Česku neutuchající tradici a to právem. Jsou v první řadě velmi jednoduché na přípravu a to s vynikajícím výsledkem. Koláče s drobenkou jsou velmi univerzální a také vděčné. Ať pod drobenku přidáme cokoliv, vždy to chutná velice dobře a dokonalý dezert je na světě.

Drobenka není výsadou české kuchyně, je oblíbená v mnoha evropských zemích. Například na Slovensku, v Německu. Na rozdíl od úplně běžných koláčů s drobenkou obsahuje tento navíc pudink, který koláč skvěle zjemňuje.

Recept na drobenkový koláč s pudinkem a jahodami

Délka pečení v troubě 20 – 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 másla
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • jahody

Pudink:

  • 1 vanilkový pudink
  • mléko a cukr dle návodu na obalu

Postup přípravy drobenkového koláče

1. Nejdříve s mouky, cukru a másla uděláme drobenku a 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou.

2. Do zbytku drobenky dáme mléko, vejce a prášek do pečiva.

3. Vypracujeme těsto a rozprostřeme ho na plechu vyloženém pečícím papírem.

Koláč na plech z tvarohového těsta s vanilkou, ovocem a drobenkou

Neodolatelný Tvarohový Ovocný koláč s Drobenkou

4. Na vrch rozložíme jahody a posypeme drobenkou.

5. Plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 20 – 25 minut.

6. Mezitím si uvaříme pudink dle návodu na obalu.

7. Uvařený pudink nalijeme na ovoce a posypeme zbytkem drobenky.

Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
Foto: cooky.cz, Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami

Drobenkové koláče v ČR

V českých domácnostech jsou drobenkové koláče velmi populární. Každá rodina má svůj oblíbený recept. Někdo dává přednost kynutému těstu, jiný raději volí křehkou variantu jako v tomto receptu. Drobenkové koláče jsou nejlepší se sezónním ovocem jako švestky, jahody, meruňky nebo jablka.

Obrázek receptu na kynutý koláč s drobenkou.

Zlatavý Drobenkový koláč z kynutého těsta s ovocem, tradiční recept a vzpomínka na dětství

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest