Já mám tento typ moučníků velmi ráda, protože je jednoduchý a všechny strávníky vžey zaručeně potěší – a některé tradiční dezerty prostě nikdy neomrzí. Koláče s drobenkou mají v Česku neutuchající tradici a to právem. Jsou v první řadě velmi jednoduché na přípravu a to s vynikajícím výsledkem. Koláče s drobenkou jsou velmi univerzální a také vděčné. Ať pod drobenku přidáme cokoliv, vždy to chutná velice dobře a dokonalý dezert je na světě.
Drobenka není výsadou české kuchyně, je oblíbená v mnoha evropských zemích. Například na Slovensku, v Německu. Na rozdíl od úplně běžných koláčů s drobenkou obsahuje tento navíc pudink, který koláč skvěle zjemňuje.
Recept na drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
Délka pečení v troubě 20 – 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 másla
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- jahody
Pudink:
- 1 vanilkový pudink
- mléko a cukr dle návodu na obalu
Postup přípravy drobenkového koláče
1. Nejdříve s mouky, cukru a másla uděláme drobenku a 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou.
2. Do zbytku drobenky dáme mléko, vejce a prášek do pečiva.
3. Vypracujeme těsto a rozprostřeme ho na plechu vyloženém pečícím papírem.

Neodolatelný Tvarohový Ovocný koláč s Drobenkou
4. Na vrch rozložíme jahody a posypeme drobenkou.
5. Plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 20 – 25 minut.
6. Mezitím si uvaříme pudink dle návodu na obalu.
7. Uvařený pudink nalijeme na ovoce a posypeme zbytkem drobenky.
Drobenkové koláče v ČR
V českých domácnostech jsou drobenkové koláče velmi populární. Každá rodina má svůj oblíbený recept. Někdo dává přednost kynutému těstu, jiný raději volí křehkou variantu jako v tomto receptu. Drobenkové koláče jsou nejlepší se sezónním ovocem jako švestky, jahody, meruňky nebo jablka.

Zlatavý Drobenkový koláč z kynutého těsta s ovocem, tradiční recept a vzpomínka na dětství
pozn.: částečně upraveno AI