Jablečné koláče jsou velmi oblíbené po celém světě. Díky jednoduchosti přípravy a dostupnosti jablek si vychutnáte tento svěží a lahodný dezert v podstatě kdykoliv. Navíc pokud k jablkům přidáte vanilkový puding, který chutě jablek příjemně zvýrazňuje, je koláč neodolatelný. Drobenka na povrchu dodává dezertu křupavost a čerstvost. Pokud máte raději svěžejší koláč, zvolte kyselejší odrůdu jablek, v opačném případě zase sladší. Koláč je vynikající ke kávě, nejvíce si na něm pochutnáte v klidu při odpolední relaxaci.

Tento drobenkový jablečný koláč se strouhanými jablky a vanilkovým pudinkem je dokonalým spojením tradice a moderní chuti, které potěší každého milovníka sladkých dezertů. Příprava podle receptu je jednoduchá a přesto zaručuje vynikající výsledek. Těsto, jemně provoněné vanilkou a skořicí, vytváří harmonii s nasládlými jablky, zatímco vrstva vanilkového pudinku dodává koláči jemnou a krémovou texturu. Křupavá drobenka na povrchu je tou správnou tečkou, která dodává dezertu lehkost a zajímavou strukturu. Ať už ho podáváte teplý rovnou z trouby, nebo vychlazený s kopečkem šlehačky, tento koláč vždy přinese úsměv na tvář každému, kdo ho ochutná. Jestliže máte rádi sladké i slané recepty, rádi se inspirujete nebo i sdílíte své vlastní kuchařské výtvory, připojte se k nám do facebookové skupiny pro inspirace na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně.

Recept na drobenkový koláč s jablky a pudingem

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g cukru
  • 800 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 250 g másla
  • 1 kg oloupaných a na kousky nakrájených jablek
  • 150 ml vody
  • 20 g skořicového cukru
  • 550 ml mléka
  • 80 g vanilkového pudingu
  • 250 ml ušlehané smetany ke šlehání

Postup přípravy

1. Do misky si dáme vejce, cukr a vanilkový cukr a ručním mixérem vyšleháme.

2. Samostatně si smícháme mouku s kypřícím práškem a spolu zapracujeme ke žloutkům.

3. Dále přidáme 250 g rozpuštěné máslo a ručně vyhněteme těsto, které vypracované rozdělíme na 2 části.

Těsto ručně vyhněteme.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Těsto ručně vyhněteme.

4. 1 část dáme do lednice a druhou rozprostřeme po plechu, který jsem si vyložili pečícím papírem.

1 část těsta rozprostřeme na plech.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, 1 část těsta rozprostřeme na plech.

5. Jablka v hrnci zalejeme 150 ml vody, posypeme skořicovým cukrem a vaříme 10 minut.

Jablka v hrnci zalejeme 150 ml vody, posypeme skořicovým cukrem a vaříme 10 minut.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Jablka v hrnci zalejeme 150 ml vody, posypeme skořicovým cukrem a vaříme 10 minut.

6. Do čistého hrnce si nalejeme 450 ml mléka a do malé misky 100 ml vlažného mléka.

7. Menší množství mléka v misce si smícháme s pudingem a tuto směs nalejeme do zbytku mléka v hrnci.

8. Uvaříme puding a dáme ho vychladnout.

9. Zchladnutý puding rozšleháme ručním mixérem a postupně k němu během šlehání přidáváme ušlehanou smetanu.

Zchladnutý puding rozšleháme ručním mixérem a postupně k němu během šlehání přidáváme ušlehanou smetanu.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Zchladnutý puding rozšleháme ručním mixérem a postupně k němu během šlehání přidáváme ušlehanou smetanu.

10. Jablečnou směs naneseme na těsto v plechu a na jablka pudingový krém.

Jablečnou směs naneseme na těsto.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Jablečnou směs naneseme na těsto.
Na jablka naneseme krém.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Na jablka naneseme krém.

11. Zbytek těsta vyndáme z lednice a nastrouháme ho na krém.

Zbytek těsta vyndáme z lednice a nastrouháme ho na krém.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Zbytek těsta vyndáme z lednice a nastrouháme ho na krém.

12. Plech dáme do předehřáté trouby na 180°C na 35 minut.

Jedinečnost na talíři

Přestože variant jablečných koláčů existuje nespočet, tento patří mezi naše nejoblíbenější. Jedinečná chuť skořicových jablek a propečeného nastrouhaného těsta, které se promění v drobenku, je k nezaplacení. Dezert je velmi elegantní a nemusíte se stydět nabídnout ho také návštěvě. Jablečných dezertů není nikdy dost, každý chutná trochu jinak a vždy skvěle.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest