Mini kokosky – to je klasika, kterou známe z vánočních stolů nebo rodinných oslav. Voňavé, jemné a křupavé kokosky jsou neodmyslitelně spojeny s dětstvím. Na první pohled vypadají jednoduše, ale jejich výroba si zaslouží trochu péče, abychom dosáhli dokonalé struktury a chuti. Ať už je připravujete na sváteční stůl, nebo jen tak k odpolední kávě, určitě potěší každého milovníka kokosových dezertů. Pojďme se pustit do tohoto malého cukrářského dobrodružství a připravit tyto křehké kokosové pamlsky ve dvou fantastických variantách.
Recept na klasické mini kokosky
Ingredience pro přípravu
- 100 ml bílků
- 230 g moučkového cukru
- 1 lžíce meruňkové marmelády
- 130 g kokosu
- 1 lžička octa
- citronová kůra z 1 citronu
- olej
Postup přípravy
1. V míse vyšleháme z bílků tuhý sníh a poté během následného šlehání postupně přidáme všechen moučkový cukr.
2. Dále přidáme meruňkovou marmeládu a zapracujeme ji do sněhu.
3. Bílkový sníh nyní zahřejeme nad vodní lázní na přibližně 5 minut a poté odstavíme.
4. Do sněhu přidáme ocet a citronovou kůru a zamícháme.
5. Nakonec přisypeme kokos a vypracujeme těsto.
6. Vykrajovátko o průměru 4 cm namáčíme v oleji a uděláme si na pečicím papíru na plechu olejové stopy, na které budeme tvořit kokosky.
7. Těsto dáme do cukrářského sáčku a na pečícím papíře vytvoříme kokosky o velikosti olejových stop.
8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 20 minut dozlatova.
Recept na polomáčené kokosky v čokoládě
Ingredience pro přípravu
- hotové kokosky z přechozího receptu
- linecké těsto (domácí nebo hotové koupené)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 130 g změklého másla
- hořká čokoláda
- 1 lžíce kokosového oleje
- malinová marmeláda
Postup přípravy
1. Skrze pečící papír si vyválíme linecké těsto na plát silný 3 mm.
2. Nyní si z těsta vykrájíme kolečka formou, kterou jsme dělali v předchozím receptu olejové stopy.
3. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 8 minut.
4. V míse si smícháme cukr s kakaem a měkkým máslem.
5. Kakaový krém naneseme pomocí cukrářského sáčku na linecká kolečka do tvarů koleček s prázdným středem a do onoho středu dáme malinovou marmeládu.
6. Kokoskami nyní přiklopíme krém na lineckých kolečkách.
7. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a připravené kokosky do poloviny v této čokoládě namáčíme. Musí být namočené linecké těsto a krém s marmeládou.
8. Necháme ztuhnout a servírujeme.
Prohlédněte si další recepty na Vánoční cukroví a zajímavé inspirace na cukroví, které třeba ještě neznáte.
Vznik kokosek
Kokos jako exotická surovina se dostal do Evropy díky kolonizaci a rozvoji obchodu v 17. a 18. století. Díky své jedinečné chuti a lehké struktuře si kokos rychle našel své místo v cukrářské tvorbě. Kokosky se postupně staly součástí evropských sladkostí a cukroví, kde kokos dodal dezertům nádech luxusu a exotiky.