Mini kokosky – to je klasika, kterou známe z vánočních stolů nebo rodinných oslav. Voňavé, jemné a křupavé kokosky jsou neodmyslitelně spojeny s dětstvím. Na první pohled vypadají jednoduše, ale jejich výroba si zaslouží trochu péče, abychom dosáhli dokonalé struktury a chuti. Ať už je připravujete na sváteční stůl, nebo jen tak k odpolední kávě, určitě potěší každého milovníka kokosových dezertů. Pojďme se pustit do tohoto malého cukrářského dobrodružství a připravit tyto křehké kokosové pamlsky ve dvou fantastických variantách.

Recept na klasické mini kokosky

Ingredience pro přípravu

  • 100 ml bílků
  • 230 g moučkového cukru
  • 1 lžíce meruňkové marmelády
  • 130 g kokosu
  • 1 lžička octa
  • citronová kůra z 1 citronu
  • olej

Postup přípravy

1. V míse vyšleháme z bílků tuhý sníh a poté během následného šlehání postupně přidáme všechen moučkový cukr.

2. Dále přidáme meruňkovou marmeládu a zapracujeme ji do sněhu.

3. Bílkový sníh nyní zahřejeme nad vodní lázní na přibližně 5 minut a poté odstavíme.

4. Do sněhu přidáme ocet a citronovou kůru a zamícháme.

5. Nakonec přisypeme kokos a vypracujeme těsto.

Vypracujeme těsto s kokosem.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Vypracujeme těsto s kokosem.

6. Vykrajovátko o průměru 4 cm namáčíme v oleji a uděláme si na pečicím papíru na plechu olejové stopy, na které budeme tvořit kokosky.

Naolejujeme pečící papír.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Naolejujeme pečící papír.

7. Těsto dáme do cukrářského sáčku a na pečícím papíře vytvoříme kokosky o velikosti olejových stop.

Vytvoříme kokosky.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Vytvoříme kokosky.

8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 20 minut dozlatova.

Pečeme dozlatova.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Pečeme dozlatova.

Recept na polomáčené kokosky v čokoládě

Ingredience pro přípravu

  • hotové kokosky z přechozího receptu
  • linecké těsto (domácí nebo hotové koupené)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 130 g změklého másla
  • hořká čokoláda
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • malinová marmeláda

Postup přípravy

1. Skrze pečící papír si vyválíme linecké těsto na plát silný 3 mm.

2. Nyní si z těsta vykrájíme kolečka formou, kterou jsme dělali v předchozím receptu olejové stopy.

Vykrojíme linecké těsto.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Vykrojíme linecké těsto.

3. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 8 minut.

4. V míse si smícháme cukr s kakaem a měkkým máslem.

5. Kakaový krém naneseme pomocí cukrářského sáčku na linecká kolečka do tvarů koleček s prázdným středem a do onoho středu dáme malinovou marmeládu.

Naneseme kakaový krém.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Naneseme kakaový krém.
Přidáme marmeládu.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Přidáme marmeládu.

6. Kokoskami nyní přiklopíme krém na lineckých kolečkách.

7. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem a připravené kokosky do poloviny v této čokoládě namáčíme. Musí být namočené linecké těsto a krém s marmeládou.

Kokosky namočíme v čokoládě.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Kokosky namočíme v čokoládě.

8. Necháme ztuhnout a servírujeme.

Prohlédněte si další recepty na Vánoční cukroví a zajímavé inspirace na cukroví, které třeba ještě neznáte.

Vznik kokosek

Kokos jako exotická surovina se dostal do Evropy díky kolonizaci a rozvoji obchodu v 17. a 18. století. Díky své jedinečné chuti a lehké struktuře si kokos rychle našel své místo v cukrářské tvorbě. Kokosky se postupně staly součástí evropských sladkostí a cukroví, kde kokos dodal dezertům nádech luxusu a exotiky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest