Některé dezerty jsou snadnější a prostší než jiné. Tento dvoubarevný piškot s mramorovým středem patří bez ty velmi snadné moučníky, které zvládne každý začátečník v kuchyni. Díky lahodné čokoládové polevě na povrchu získáte dojem kvalitního dezertu. Pokud budete mít v plánu naučit své děti péct, možná je tento piškot skvělou první ukázkou.
Hlavním lákadlem je u tohoto dezertu asi právě vzhled a čokoládová poleva. Ale co by to bylo za dezert, kdybychom si k němu nedali šálek kávy? Doporučuji hořké a kvalitní espresso, které kontrastně ladí s tímto sladkým moučníkem.
Recept na dvoubarevný piškot s čokoládovou polevou
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 5 vajec
- špetka soli
- 300 g moučkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 5 lžic horké vody
- 1/2 kypřícího prášku
- 50 ml oleje
- 2 lžíce holandského kakaa
- máslo na vymazání formy
Poleva:
- 50 g másla
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce kakaa + 2 lžíce mléka
- 200 g zakysané smetany
Postup přípravy
1. Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme horkou vodu, špetku soli a pokračujeme ve šlehání.
2. Postupně, za stálého šlehání, přisypáváme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem.
3. Nakonec vešleháme olej a z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vařečkou vmícháme do těsta.
4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné části vmícháme kakao rozmíchané s mlékem.

Piškotový koláč s mandarinkami: Sní se tak snadno, jak snadno se upeče

Roláda s náplní z pudinku a čokolády – rychlý piškotový dezert dvou barev
5. Formu na pečení vymažeme máslem a pomocí lžíce střídavě klademe světlé a tmavé těsto doprostřed formy stále na stejné místo.
6. Troubu předehřejeme na 180 °C a formu s těstem vložíme do předehřáté trouby.
7. Pečeme přibližně 40 minut dle typu trouby a po upečení necháme piškot vychladnout.
8. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme moučkový cukr a kakao a za stálého míchání necháme rozpustit.
9. Vmícháme zakysanou smetanu, odstavíme z plotny a umícháme dohladka.
10. Horkou polevu nalijeme na vychladlý piškot a rovnoměrně rozetřeme.
11. Necháme polevu zatuhnout a poté krájíme na porce.
12. Podáváme samotné nebo s čerstvým ovocem.
Historie piškotových dezertů
Lehká a nadýchaná těsta v piškotovém provedení mají velmi dlouhou historii. Už během 17. století se objevily zmínky v italských a francouzských receptech o piškotovém těstě. Je až k nevíře, jak se tento typ dezertu uchytil v české gastronomii a dodnes zaujímá pevné postavení mezi dezerty.

Tajemství lahodného piškotového dortu, který připravíte za 10 minut – plná chuť i bez krému
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI