Některé dezerty jsou snadnější a prostší než jiné. Tento dvoubarevný piškot s mramorovým středem patří bez ty velmi snadné moučníky, které zvládne každý začátečník v kuchyni. Díky lahodné čokoládové polevě na povrchu získáte dojem kvalitního dezertu. Pokud budete mít v plánu naučit své děti péct, možná je tento piškot skvělou první ukázkou.

Hlavním lákadlem je u tohoto dezertu asi právě vzhled a čokoládová poleva. Ale co by to bylo za dezert, kdybychom si k němu nedali šálek kávy? Doporučuji hořké a kvalitní espresso, které kontrastně ladí s tímto sladkým moučníkem.

Recept na dvoubarevný piškot s čokoládovou polevou

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 5 lžic horké vody
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 50 ml oleje
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • máslo na vymazání formy

Poleva:

  • 50 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce kakaa + 2 lžíce mléka
  • 200 g zakysané smetany

Postup přípravy

1. Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme horkou vodu, špetku soli a pokračujeme ve šlehání.

2. Postupně, za stálého šlehání, přisypáváme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem.

3. Nakonec vešleháme olej a z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vařečkou vmícháme do těsta.

4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné části vmícháme kakao rozmíchané s mlékem.

Obrázek receptu na Recept na Piškot s mandarinkovým kompotem, tak snadný, že jej zvládne každý a tak dobrý, že bude hned pryč

Piškotový koláč s mandarinkami: Sní se tak snadno, jak snadno se upeče

Buchta dvou barev

Roláda s náplní z pudinku a čokolády – rychlý piškotový dezert dvou barev

5. Formu na pečení vymažeme máslem a pomocí lžíce střídavě klademe světlé a tmavé těsto doprostřed formy stále na stejné místo.

6. Troubu předehřejeme na 180 °C a formu s těstem vložíme do předehřáté trouby.

7. Pečeme přibližně 40 minut dle typu trouby a po upečení necháme piškot vychladnout.

8. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme moučkový cukr a kakao a za stálého míchání necháme rozpustit.

9. Vmícháme zakysanou smetanu, odstavíme z plotny a umícháme dohladka.

10. Horkou polevu nalijeme na vychladlý piškot a rovnoměrně rozetřeme.

11. Necháme polevu zatuhnout a poté krájíme na porce.

12. Podáváme samotné nebo s čerstvým ovocem.

Čokoládová poleva.
Foto: freepik.com, Čokoládová poleva.

Historie piškotových dezertů

Lehká a nadýchaná těsta v piškotovém provedení mají velmi dlouhou historii. Už během 17. století se objevily zmínky v italských a francouzských receptech o piškotovém těstě. Je až k nevíře, jak se tento typ dezertu uchytil v české gastronomii a dodnes zaujímá pevné postavení mezi dezerty.

Piškotový dort

Tajemství lahodného piškotového dortu, který připravíte za 10 minut – plná chuť i bez krému

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest