Podzim se přihlásil s „plnou parádou“, plískanice o sobě dávají rázně vědět, imunizační nápoj se tedy bude jistě hodit. Dobrou zprávou je, že nemusíte být zrovna alchymistou ze dvora Rudolfa II., abyste si dokázali namíchat elixír zdraví – oxymel, tradiční nápoj slovanských národů. Možná je trochu zapomenutý, a tak přišel čas jej poněkud oprášit. V čase chřipek, viróz a jiných nemocí se vám bude určitě hodit, navíc vás jeho říz jistě osloví a budete jej využívat nejen na pití, ale i do jídla, například jako zálivku na nejrůznější saláty.

Přírodní lék

Jde o nápoj již v dávné historii používaný pro posílení těla i ducha. Naši předci byli zkrátka moudří a uměli zkombinovat suroviny, které zejména v chladných ročních obdobích umí doslova kouzlit: česnek, zázvor, med, jablečný ocet a další. Česnek díky alicinu podporuje zdraví cév, zázvor zase zahřívá, tlumí nevolnost, působí protizánětlivě a pomáhá trávení (ženy možná znají zázvorová lízátka, která mnohé nastávající maminky zachraňují od nevolností). Výhodou domácího oxymelu je navíc to, že jde o prostředek čistě přírodní, bez umělých „šmakulád“.

Ingredience na medovo-zázvorovo-česnekový nápoj proti nachlazení:

  • Jablečný ocet – 3 šálky;
  • Nasekaný zázvor – ½ šálku;
  • Strouhaný křen – ¼ šálku;
  • Nasekaná kurkuma – ¼ šálku;
  • Nasekaný česnek – 3 čajové lžičky;
  • Med – ½ šálku.
Obrázek k receptu: Podzimní virózy nebudou mít šanci: Elixír zdraví z pár dostupných surovin
Foto: Uživatel Maksym Kozlenko/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Podzimní virózy nebudou mít šanci: Elixír zdraví z pár dostupných surovin

Postup přípravy nápoje proti nachlazení:

  • Do velké zavařovací sklenice o objemu 1 litr dejte zázvor, křen, kurkumu a česnek.
  • Ingredience zalijte octem, až budou zcela ponořené.
  • Pokud množství octa nestačí, přidejte jej trochu více.
  • Sklenici pevně uzavřete a dobře protřepejte.
  • Po dobu čtyř týdnů skladujte na tmavém a chladném místě (ideální je sklep nebo studená spižírna).
  • Sklenici denně protřepávejte.
  • Po uplynutí doby čtyř týdnů sceďte tekutinu přes síto.
  • V konečné fázi přidejte med. Toho můžete v případě potřeby použít i více, chuť potom bude jemnější.
  • Před použitím zřeďte oxymel vodou, a to v poměru 1 čajová lžička nápoje na ½ šálku.
  • Během podzimu a zimy pijte tento nápoj dvakrát denně.
  • Potýkáte-li se s infekcí, můžete počet dávek zvýšit na dvě až tři denně.
Obrázek receptu na citronový sirup na kašel.

Citronový sirup na kašel a nachlazení

Česnečka, jako prevence proti chřipce.

Česnečka je polévková královna. Postaví na nohy a pomůže po kocovině i proti bacilům

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest