Dovolte mi nabídnout recept, který jsem si já i celá rodina hodně oblíbila. Jde o domácí sušenky esíčka, které jsou tak křehké a máslové, že se doslova rozplývají na jazyku. Zapomeňte na kupované, tyhle jsou prostě lepší. Tajemstvím jejich jemné textury je škrob – právě ten zajišťuje onu křehkost, kterou známe z původních Esíček. Dělala jsem tentokrát rovnou dvě dávky – jednu voňavou skořicovou a druhou intenzivní kakaovou – a obě jsou naprosto vynikající!

Můj tip zní: Těsto je opravdu velmi jemné, podobné lineckému, proto doporučuji nechat ho důkladně odpočinout v lednici, ideálně alespoň 30 až 45 minut. Před válením a vykrajováním si pořádně pomoučte pracovní plochu! Těsto jsem válela na tloušťku přibližně 4 milimetry. Vykrajujte opatrně, abyste zachovali tvar „esíčka“. A pokud nemáte originální vykrajovátko, klidně udělejte jen kolečka či čtverečky – chuť je stejně dokonalá!

Recept na domácí křehké sušenky esíčka

  • Celková délka přípravy: přibližně 1 hodina
  • Odpočinek těsta v lednici: 30 až 45 minut
  • Počet kusů: Závisí na velikosti vykrajovátek, přibližně 50 až 60 malých sušenek z jedné dávky.

Ingredience k přípravě

  • 180 gramů povoleného másla (pokojové teploty)
  • 75 gramů moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (přibližně 20 gramů)
  • 200 gramů hladké mouky
  • 75 gramů škrobu (bramborového – Solamyl; nebo kukuřičného – Gustin)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 zarovnané lžičky skořice (pro světlou variantu)

Do tmavých esíček (místo skořice):

  • 2 lžíce kakaa (holandského typu, neslazeného)

Postup přípravy domácích esíček

Obrázek k receptu na domácí sušenky esíčka
Foto: Cooky.cz, recept na domácí sušenky esíčka

1. Připravte si máslo a nechte jej povolit na pokojovou teplotu. Máslo by mělo být měkké, ne rozpuštěné.

2. Do mísy vložte povolené máslomoučkový cukr a vanilkový cukr. Utřete do světlé a krémové hmoty.

3. Přidejte hladkou moukuškrobprášek do pečiva a 2 zarovnané lžičky skořice. Pokud děláte tmavá Esíčka, přidejte místo skořice 2 lžíce kakaa.

4. Klasickým způsobem ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Hněťte jen krátce, dokud se ingredience nespojí, aby těsto nebylo tuhé.

5. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici přibližně 30 až 45 minut. Odpočinek těsto zpevní a usnadní se s ním práce.

6. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plechy vyložte pečicím papírem.

7. Vezměte kousek těsta a na důkladně pomoučeném vále jej vyválejte na tloušťku asi 4 milimetry.

8. Vykrajujte sušenky do tvaru „esíček“, nebo jiných oblíbených tvarů. Vzhledem ke křehkosti těsta pracujte opatrně. Zbytek těsta znovu prohněťte a zpracujte.

9. Sušenky pokládejte na připravené plechy.

10. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 14 až 15 minut. Délka pečení závisí na vaší troubě, sušenky by měly být jen mírně zlatavé (světlá varianta) nebo tmavé, ale ne spálené.

Obrázek k receptu nepečeného dezertu

Naprosto vynikající dezert, který se prakticky „připraví sám“. Zapomeňte na válení, šlehání i pečení

Tipy redakce

  • Škrob pro dokonalou křehkost: Škrob je klíčová ingredience, která dělá Esíčka tak jemnými a křehkými. Nepoužívejte jen mouku, ale přesně dodržte poměr 75 gramů škrobu a 200 gramů hladké mouky.
  • Těsto nechte odpočinout: Odpočinek těsta v lednici (30 až 45 minut) je nutný. Zchlazené těsto se bude méně lepit a snáze se s ním pracuje, což je u takto křehkého těsta velká výhoda.
  • Pozor na hnětení: Těsto je důležité hníst jen tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí. Příliš dlouhé hnětení aktivuje lepek a sušenky by byly tvrdé místo křehkých.
  • Alternativa pro vůni: Místo skořice nebo kakaa můžete do těsta přidat například mletou kávu nebo sušený zázvor, čímž vytvoříte zajímavou a neobvyklou chuťovou variantu.
Obrázek receptu na Domácí sušenky plněné ovocnou náplní a ořechy

Domácí sušenky plněné ovocnou náplní a ořechy

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest