Ať už se mu říká Germknödel, Topfenknödel nebo prostě alpský sladký knedlík, pro mě je to jeden z nejhezčích příkladů tradičního sladkého jídla, které spojuje českou, rakouskou i bavorskou kuchyni. Jsou to měkké knedlíky z jemného kynutého těsta, někdy plněné, jindy jen přelité rozpuštěným máslem, sypané mákem a cukrem a zalité teplým vanilkovým pudinkem. K nám se podobné recepty dostaly ještě za dob Rakousko-Uherska a rychle si našly cestu na české stoly – od horských chat až po školní jídelny. A upřímně, milují je nejen děti, ale i dospělí.

Když dělám tyhle knedlíky, vždycky si vzpomenu, jak mi jako malé voněly z kuchyně. Hebké kynuté těsto, teplý pudink, vůně máku a másla – to je prostě kombinace, která potěší pokaždé. Stačí jeden pohled na talíř a člověk má chuť se do nich hned pustit. I když pocházejí z alpských oblastí Rakouska a Německa, u nás se zabydlely dávno a patří k těm pokrmům, které mají doma své jisté místo – ať už jako sladký oběd, nebo jako útulný dezert na víkend.

Recept na Sladký alpský knedlík s pudinkem a s mákem

Ingredience na jemné kynuté potřebné k přípravě sladkého kynutého knedlíku s povidly, mákem a pudinkem

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • půl kostky droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • povidla jako náplň
  • balíček vanilkového pudinku v prášku
  • 700 ml mléka
  • cukr dle návodu nebo dle chuti
  • mák
  • moučkový cukr
  • rozpuštěné máslo

Postup přípravy kynutých knedlíků

1. Připravíme si kvásek a ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout v teple a přikryté utěrkou.

2. Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, rozdělíme na stejné části, které naplníme povidly.

Těsto rozdělíme a naplníme povidly.
Foto: JarkaKolackova, Těsto rozdělíme a naplníme povidly.

3. Naplněné knedlíky vaříme v páře 12 minut.

Knedlíky uvaříme v páře.
Foto: JarkaKolackova, Knedlíky uvaříme v páře.

4. Uvaříme si řidší pudink.

5. Na talíř nalijeme trochu pudinku, položíme knedlík, který posypeme mletým mákem s moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť!

Tip na obměnu

Někde se vaří tyto knedlíky v mléku, doba vaření je 30 minut, kdy knedlíky nasáknou všechno mléko a údajně jsou vynikající. Určitě stojí za to, tento způsob vyzkoušet.

Obrázek receptu na Českou klasiku se švestkami - bramborové knedlíky sypané mákem a polité máslem

Švestkové knedlíky z bramborového těsta s máslem, sypané mákem a cukrem: Tradiční české plněné knedlíky na sladko

Obrázek k receptu na kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky: Nestárnoucí česká klasika v pár jednoduchých krocích

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest