Srpen díky počasí přímo láká ke sběru hub, ale úspěch záleží také na vaší přípravě a znalostech. Ideální je i sledovat aktuální data ohledně růstu, a to obzvlášť v případě, že nebydlíte hned u lesa a nemáte ani vytipované konkrétní místo třeba od známých. Tento přehled oblastí s ideálními podmínkami pro růst hub využijete perfektně od dnešního dne a i přes víkend. Tropické teploty, které na další dny meteorologové hlásí, houbám moc přát nebudou, a tak je teď nejlepší chvíle, kdy vyrazit.

O víkendu je ideální čas vyrazit na houby

Podle posledních údajů z ČHMÚ přineslo letos srpnové počasí konečně lákavé podmínky pro růst hub. Ideální kombinace deštivých dnů a tepla podporuje jejich výskyt. Největší výskyt jich nabídnou oblasti jako Šumava, Krkonoše, Krušné hory, Jeseníky, Beskydy, ale i Vysočina. Díky přehledné mapě pravděpodobnosti růstu hub, kterou najdete níže, bude jednodušší si naplánovat procházku do lesa, která by mohla skončit plným košíkem.

Mapa hub dovede dost pomoci

Mapa od ČHMÚ ukazuje především to, jak je konkrétní místo vhodné pro růst hub, a to na základě srážek za posledních 30 dnů a teplot. Vzniká tak tzv. index API30, upravený o aktuální teplotní podmínky a sezónní změny. Houbaři mapku popisují jako velmi spolehlivého pomocníka, byť výsledek vždy ovlivní místní podmínky, jako je třeba vlhkost půdy nebo podrost.

Obrázek k růstu hub
Foto: ČHMÚ, Aktuální mapa růstu hub k datu 7. 8. 2025

Pozor na nebezpečné druhy

Houbaření může být krásné, ale také nebezpečné. Vždy se doporučuje sbírat jen druhy, které spolehlivě poznáte, protože riziko zdravotních komplikací je právě u hub nemalé. Jedovaté druhy jako muchomůrka zelená mohou vést až k úmrtí. Tato houba totiž obsahuje stabilní amatoxiny, které poškodí játra i ledviny. Nebezpečná je třeba i houba pavučinec plyšový, hřib satan nebo muchomůrka tygrovaná, kterou si lidé někdy spletou s chutnou muchomůrkou růžovkou.

Zdravotní přínosy jedlých hub

Zařazení jedlých hub do jídelníčku přináší mnoho benefitů. Jsou nízkokalorické, bez cholesterolu, bohaté na vlákninu a důležité minerály a vitamíny. Konzumace je spojována se snížením rizika rakoviny, dále podporou imunity, snížením cholesterolu, ochranou mozku i zvýšením hladiny vitamínu D. A tak si ověřte na mapce, kde se teď houbám daří, a vyrazte si udělat zásoby na zimu. Ale hlavně s rozvahou.

Obrázek receptu na Nakládané houby v octovém nálevu - do omáček, na chlebíčky dokonalé

Nakládané houby v octovém nálevu – do omáček, na chlebíčky dokonalé

Obrázek receptu na Pečenáče z bedel - lesní pochoutka na kyselo

Pečenáče z bedel – lesní pochoutka na kyselo

Zdroj: Autorský text, ČHMÚ, Wikipedie, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest