Při názvu jabkance určitě každého napadne, že se jedná o něco z jablek. Tento pokrm ovšem nemá s jablky nic společného. Název je odvozen od místního názvu brambor – zemská jablka, některé regiony totiž převzaly název brambor z němčiny a přeložily jako zemský jablka nebo zemáky. Těsto je trochu jiné, než na jiná jídla z bramborového těsta, dělá se pouze z brambor a soli. Trik je v tom, že brambory nastrouháme nebo rozemeleme najemno a pak je roztloukáme, dokud se z nich nestane lepkavé těsto, se kterým se dá pracovat.
Město Česká Třebová pořádá každoročně v listopadu pouť věnovanou tomuto pokrmu. Spolek sv. Kateřiny připravuje a prodává jabkance vyrobené z 10 tun brambor před chatou U kostelíčka vedle rotundy sv. Kateřiny. Brambory se vaří o půlnoci a ve 4 hodiny ráno se necelých 40 členů spolku pustí do loupání a mletí. Prodej začíná ráno a odpoledne probíhá kulturní program, který pořádají tzv. jabkancové umělci. Stovky lidí stojí ve frontě od 5 hodin ráno, aby ochutnali tuto místní lahůdku a zažili nejvýznamnější kulturní událost města.
Co jsou jabkance a recept, podle kterého se připravují – bramborové placky s tvarohem
Ingredience na sladký pokrm z bramborového těsta plněný tvarohem
Těsto
- 750 g brambor
- 1/2 lžičky soli
- trochu mouky na stůl
Náplň
- 250 g tvarohu
- 1 žloutek
- 3 lžíce moučkového cukru
- hrst rozinek (volitelné)
Poleva
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
Postup přípravy jabkanců
1. Brambory vaříme ve slupce cca 1 hodinu do měkka. Necháme je trochu vychladnout a oloupeme, jakmile je můžeme udržet v ruce.
2. Během chladnutí si připravíme tvarohovou náplň smícháním všech ingrediencí na náplň.
3. Brambory ihned dvakrát protlačíme mlýnkem nebo najemno nastrouháme, trochu osolíme a hněteme rukou.
4. Těsto položíme na vál a dřevěným válečkem ho šleháme, dokud se nestane lepivým.
5. Z lepivého těsta bereme po hrstech, vytvoříme kouli, kterou na troše mouky rozválíme.
6. Každou placku naplníme tvarohem, přeložíme na půl a okraje spojíme.

7. Jabkance opečeme z obou stran na plotně bez tuku.

Opečené Jabkance posypeme moučkovým cukrem a polijeme horkým máslem, podáváme horké.
Křupavé bramborové placky plněné jablky: Pochoutka připravená z mála