Karamelová jablka jsou perfektní podzimní pochoutkou. Karamel vyrobený doma je sladký, máslový a snadno se vyrábí. Karamel je vynikající v kombinaci s koláčem, křupavými jablky zdobený libovolnými polevami, které máme rádi. Domácí karamel se snadno vyrábí z másla, hnědého cukru , kukuřičného sirupu a pravého vanilkového extraktu. A nejde srovnat s balenými karamelovými bonbóny, které si koupíme v obchodě. V kombinaci s čerstvým jabkem a čokoládovou polevou stojí za to jej vyzkoušet.

Recept na Jablíčka v karamelovým županu

Ingredience k přípravě

Najlepší jablka určené na tento recept

  • Střední až velká jablka
  • Jablka pevná bez odřenin a vad
  • Jablka pěkně kulaté a vespod ploché, aby pěkně stáli na tácu

Nástroje potřebné k výrobě tohoto receptu

  • teploměr
  • kastrol
  • pergamenový papír
  • dřevěné tyčinky
  • polysáčky
  • nerezový hrnec pro vodní lázeň

Všechny nástroje je možné zakoupit na internetu, ale jde také improvizovat a použít věcí, které máme doma jako teploměr na vaření, pečící papír, ozdobné sáčky, špejle, vodní lázeň.

Domácí karamel

  • 200 g krupicového cukru
  • 80 g másla (pokojové teploty, nakrájeného na kostky)
  • 120 ml smetany ke šlehání (33 % nebo 35 % tuku)
  • špetka soli (volitelné)

Poleva a zdobení

  • čokoláda
  • opečený kokos, arašidové máslo, nasekané ořechy, kousky tyčinky, drcené grahamové sušenky, směs skořice a cukru, atd.

Postup přípravy

Karamel

1. V první řadě si vyrobíme karamel. Do středně velkého hrnce vsyeme cukr a na mírném ohni ho pomalu zahříváme. Nemícháme, jen občas hrncem jemně zatřepeme, aby se cukr rovnoměrně rozpustil. Cukr se začne rozpouštět a měnit barvu do světle hnědé, poté do jantarové.

2. Hned je cukr úplně rozpuštěný a má jantarovou barvu, opatrně přidáme máslo. Směs začne bublat, proto musíme být opatrní. Mícháme na slabém ohni, dokud se máslo zcela nerozpustí a nespojí s cukrem.

3. Sundáme hrnec z plotny a pomalu za stálého míchání přiléváme smetanu. Směs opět stále bublá, ale mícháme, dokud není hladká a všechny ingredience se nespojí.

4. Karamel necháme mírně vychladnout, dokud nezhoustne do požadované konzistence. Poté ho uddržujeme na nejslabším ohni, aby byl dostatečně teplý a řídký na namáčení jablek.

Připravíme si domácí karamel.
Zdroj: Robinson, Připravíme si domácí karamel.

Jablka v karamelu

1. Odstraníme stopku z jablek, jablka mají mít pokojovou teplotu a být suchá.

2. Zatlačíme dřevěné jablečné tyčinky přímo do každého jablka. K ochraně dlaně použijeme kuchyňskou utěrku.

Do jablek zatlačíme dřevěné tyčinky.
Zdroj: Robinson, Do jablek zatlačíme dřevěné tyčinky.

3. Do teplého karamelu namočíme každé jablko, necháme okapat a položíme na pečící papír na plech. Karamel na jablkách necháme ztuhnout.

Jablka namočíme do karamelu a necháme okapat.
Zdroj: Robinson, Jablka namočíme do karamelu a necháme okapat.

4. Zatuhnuté namáčíme v rozpuštěné čokoládě a zdobíme dle vlastní fantazie.

Jablka namočíme do čokolády.
Zdroj: Robinson, Jablka namočíme do čokolády.
Zdobíme dle vlastní fantazie a možností.
Zdroj: Robinson, Zdobíme dle vlastní fantazie a možností.

Jak uchovávat karamelová jablka

Po ztuhnutí karamelu a čokolády je zabalíme do potravinářských sáčků a svážeme je provázkem nebo stuhou. Uchováváme je na chladném a tmavém místě po dobu až dvou týdnů.

Než je nakrájíte kuchařským nožem, nechte je asi 20 minut při pokojové teplotě. Díky tomu si je snadno vychutnáte.

Nepřehlédněte: recepty na jablka v županu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest