Karamelová jablka jsou perfektní podzimní pochoutkou. Karamel vyrobený doma je sladký, máslový a snadno se vyrábí. Karamel je vynikající v kombinaci s koláčem, křupavými jablky zdobený libovolnými polevami, které máme rádi. Domácí karamel se snadno vyrábí z másla, hnědého cukru , kukuřičného sirupu a pravého vanilkového extraktu. A nejde srovnat s balenými karamelovými bonbóny, které si koupíme v obchodě. V kombinaci s čerstvým jabkem a čokoládovou polevou stojí za to jej vyzkoušet.
Recept na Jablíčka v karamelovým županu
Ingredience k přípravě
Najlepší jablka určené na tento recept
- Střední až velká jablka
- Jablka pevná bez odřenin a vad
- Jablka pěkně kulaté a vespod ploché, aby pěkně stáli na tácu
Nástroje potřebné k výrobě tohoto receptu
- teploměr
- kastrol
- pergamenový papír
- dřevěné tyčinky
- polysáčky
- nerezový hrnec pro vodní lázeň
Všechny nástroje je možné zakoupit na internetu, ale jde také improvizovat a použít věcí, které máme doma jako teploměr na vaření, pečící papír, ozdobné sáčky, špejle, vodní lázeň.
Domácí karamel
- 200 g krupicového cukru
- 80 g másla (pokojové teploty, nakrájeného na kostky)
- 120 ml smetany ke šlehání (33 % nebo 35 % tuku)
- špetka soli (volitelné)
Poleva a zdobení
- čokoláda
- opečený kokos, arašidové máslo, nasekané ořechy, kousky tyčinky, drcené grahamové sušenky, směs skořice a cukru, atd.
Postup přípravy
Karamel
1. V první řadě si vyrobíme karamel. Do středně velkého hrnce vsyeme cukr a na mírném ohni ho pomalu zahříváme. Nemícháme, jen občas hrncem jemně zatřepeme, aby se cukr rovnoměrně rozpustil. Cukr se začne rozpouštět a měnit barvu do světle hnědé, poté do jantarové.
2. Hned je cukr úplně rozpuštěný a má jantarovou barvu, opatrně přidáme máslo. Směs začne bublat, proto musíme být opatrní. Mícháme na slabém ohni, dokud se máslo zcela nerozpustí a nespojí s cukrem.
3. Sundáme hrnec z plotny a pomalu za stálého míchání přiléváme smetanu. Směs opět stále bublá, ale mícháme, dokud není hladká a všechny ingredience se nespojí.
4. Karamel necháme mírně vychladnout, dokud nezhoustne do požadované konzistence. Poté ho uddržujeme na nejslabším ohni, aby byl dostatečně teplý a řídký na namáčení jablek.
Jablka v karamelu
1. Odstraníme stopku z jablek, jablka mají mít pokojovou teplotu a být suchá.
2. Zatlačíme dřevěné jablečné tyčinky přímo do každého jablka. K ochraně dlaně použijeme kuchyňskou utěrku.
3. Do teplého karamelu namočíme každé jablko, necháme okapat a položíme na pečící papír na plech. Karamel na jablkách necháme ztuhnout.
4. Zatuhnuté namáčíme v rozpuštěné čokoládě a zdobíme dle vlastní fantazie.
Jak uchovávat karamelová jablka
Po ztuhnutí karamelu a čokolády je zabalíme do potravinářských sáčků a svážeme je provázkem nebo stuhou. Uchováváme je na chladném a tmavém místě po dobu až dvou týdnů.
Než je nakrájíte kuchařským nožem, nechte je asi 20 minut při pokojové teplotě. Díky tomu si je snadno vychutnáte.
Nepřehlédněte: recepty na jablka v županu
- Jablka v županu se skořicí a ořechy
- Zapečená jablíčka s olomouckými tvarůžky v županu ze slaniny
- Klasický recept na jablka v županu