Jablíčkové kroužky zabalené v listovém těstě dokážou rozvonět celou kuchyň. Tento dezert spojuje křehkost listového těsta s měkkostí pečeného jablka a lahodnou vůní skořice. Jablíčkové kroužky jsou ideální pro společné chvilky s dětmi, prarodiči nebo prostě jen tak.
Listové těsto patří mezi nejsložitější druhy těst v pekařství, protože se skládá ze stovek tenkých vrstev másla a těsta. Při pečení se voda z másla mění v páru a nadzdvihuje jednotlivé vrstvy, čímž vzniká charakteristická křehká a vrstevnatá struktura. Moderní mražené listové těsto ušetří čas a zachová stejnou kvalitu jako domácí.
Recept na jablečné kroužky z listového těsta
Doba pečení v troubě zhruba 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 balení listového těsta (mražené nebo čerstvé)
- 3 až 4 větší jablka (oloupaná nebo se slupkou)
- 1 vejce na potření
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce krystalový cukr
- špetka vanilkového cukru (volitelně)
Postup přípravy jablečných kroužků
1. Listové těsto nechte rozmrazit podle návodu. Jablka nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a vykrájejte jádřinec. Můžete použít vykrajovač.
2. Jablečné kroužky obalte ve skořicovém cukru.
3. Listové těsto nakrájejte na proužky široké asi 2 cm z kratší strany.
4. Každý proužek opatrně omotejte kolem jablečného kroužku od středu směrem ven.
5. Takto připravené kroužky položte na plech vyložený pečicím papírem.
6. Potřete rozšlehaným vejcem a posypte skořicovým cukrem.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut, dokud nebude těsto zlatohnědé a křehké.
8. Nechte mírně vychladnout a servírujte. Nejlepší jsou kroužky vlažné, kdy je těsto ještě křehké a jablka měkká.

Rychlý a snadný recept na lahodný jablečný koláč na plechu
Tipy redakce
- Správný druh jablek: Nejlépe se hodí pevnější odrůdy jako Granny Smith nebo Jonagold, které si při pečení udrží tvar a v těstě se nepřevaří.
- Rovnoměrné balení: Těsto omotávejte rovnoměrně, ale ne příliš těsně, aby se mohlo při pečení rozšířit. Konce proužků můžete lehce přitisknout k jablku.
- Práce s listovým těstem: Pracujte rychle a v chladnu. Pokud se těsto příliš zahřeje, vraťte ho na chvíli do lednice, aby se zpevnilo.
- Variace: Místo skořice můžete použít vanilku, citrónovou kůru nebo kapku rumu. Před servírováním lze posypat moučkovým cukrem.

Nadýchané domácí sladké rohlíčky s náplní: Skvělá domácí svačinka z kynutého těsta
