Je to jednoduchý moučník s duší, který se kdysi pekl jen tak, když bylo po ruce pár podzimních jablek a chuť na něco sladkého k čaji, či kávě. Perník ve všech podobách jsme jako děti mývali často, ba dokonce jsme ho se ségrou dokázaly i samy připravit, jak je snadný a jednoduchý. No a právě tento jablíčkový je snad ze všech perníků nejlepší, protože je vláčný díky jablkům, které se nastrouhají do těsta a vydrží měkký i několik dní, samozřejmě když hned není po něm…

Jablíčkový perník s čokoládovou polevou je jako malý kousek klidu na talíři. Jeho vůně mně připomíná babiččinu kuchyň, podzimní dny, kdy venku prší, a nás hřeje hrnek čaje a sladký kousek teplého perníku. Každé sousto je měkké, voňavé a jemně nasládlé a ta tenká vrstva čokolády navrchu je jako hedvábný závoj, který všechno spojí dohromady. Není to složitý dezert, ale právě v jeho prostotě je to kouzlo.

Recept na jablíčkový perník s čokoládovou polevou

Ingredience potřebné na přípravu Perníku-dezertu, který spojuje vše, co na domácí kuchyni milujeme

  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml oleje
  • 200 ml vlažného mléka
  • 3 nahrubo nastrouhané jablka
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaového pudinku v prášku
  • 3 lžíce kakaa
  • meruňková (nebo jiná) marmeláda na potření dezertu
  • 100 g čokolády + lžíce tuku nebo smetany

Postup přípravy perníku se strouhanými jablky

1. Do misky nasypeme všechny suché suroviny, přidáme olej, vejce, jablka a mléko, promícháme.

Do těsta přidáme nastrouhaná jablka.
Foto: Cooky.cz, Do těsta přidáme nastrouhaná jablka.

2. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Propečení zkoušíme špejlí. Necháme vychladnout.

3. Na vychladlý dezert nalijeme čokoládovou polevu, čokoládu rozpustíme s tukem ve vodní lázni a vymícháme dohladka.

Tip

Na vychladlý perník lze pod polevu namazat meruňkový nebo jiný džem. Perník je luxusný.

Na vychladlý perník namažeme před politím polevou marmeládu.
Foto: Cooky.cz, Na vychladlý perník namažeme před politím polevou marmeládu.
Obrázek receptu na Vláčný jablkový perník - buchtu na všední den

Perníková buchta s jablky podle hrnečků

Dokonale vláčný čokoládový perník s polevou a přidanými jablky

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest