Je to jednoduchý moučník s duší, který se kdysi pekl jen tak, když bylo po ruce pár podzimních jablek a chuť na něco sladkého k čaji, či kávě. Perník ve všech podobách jsme jako děti mývali často, ba dokonce jsme ho se ségrou dokázaly i samy připravit, jak je snadný a jednoduchý. No a právě tento jablíčkový je snad ze všech perníků nejlepší, protože je vláčný díky jablkům, které se nastrouhají do těsta a vydrží měkký i několik dní, samozřejmě když hned není po něm…
Jablíčkový perník s čokoládovou polevou je jako malý kousek klidu na talíři. Jeho vůně mně připomíná babiččinu kuchyň, podzimní dny, kdy venku prší, a nás hřeje hrnek čaje a sladký kousek teplého perníku. Každé sousto je měkké, voňavé a jemně nasládlé a ta tenká vrstva čokolády navrchu je jako hedvábný závoj, který všechno spojí dohromady. Není to složitý dezert, ale právě v jeho prostotě je to kouzlo.
Recept na jablíčkový perník s čokoládovou polevou
Ingredience potřebné na přípravu Perníku-dezertu, který spojuje vše, co na domácí kuchyni milujeme
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml oleje
- 200 ml vlažného mléka
- 3 nahrubo nastrouhané jablka
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaového pudinku v prášku
- 3 lžíce kakaa
- meruňková (nebo jiná) marmeláda na potření dezertu
- 100 g čokolády + lžíce tuku nebo smetany
Postup přípravy perníku se strouhanými jablky
1. Do misky nasypeme všechny suché suroviny, přidáme olej, vejce, jablka a mléko, promícháme.

2. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Propečení zkoušíme špejlí. Necháme vychladnout.
3. Na vychladlý dezert nalijeme čokoládovou polevu, čokoládu rozpustíme s tukem ve vodní lázni a vymícháme dohladka.
Tip
Na vychladlý perník lze pod polevu namazat meruňkový nebo jiný džem. Perník je luxusný.

Perníková buchta s jablky podle hrnečků