Tento dezert má základy ve francouzské cukrářčině – mille-feuille (tisíc vrstev) – a je známý i jako Napoleon. Ve střední Evropě se však často připravuje volněji: upečené listové pláty se prokládají vanilkovým krémem, šlehačkou a jahodami. Někdy je to formou řezů, jindy formou samostatných dortíků.
Každopádně je to lehký a slavnostní letní moučník, který je voňavý, křehký a jemně krémový, doplněný čerstvými jahodami. Kombinace listového těsta, jemného vanilkového krému, šlehačky a ovoce je nejen osvěžující, ale i vzhledově lákavá, křupavá s hebkostí a ovocnou svěžestí zároveň. Tento dezert krásně vynikne na svátečním stole, ale potěší i jako sladká tečka při letním posezení s přáteli nebo rodinou.
Recept na Jahodové listové dortíky se šlehačkou
Ingredience potřebné na přípravu dortíků s jahodami, vanilkovým krémem a šlehačkou
- 1 rozválené listové těsto (vyjde asi 15 ks dortíků)
- 1 vanilkový krém od Dr. Oetkera (anebo váš vlastní)
- smetana ke šlehání + ztužovač šlehačky
- čerstvé jahody
- moučkový cukr na sypání
Postup přípravy vanilkových dortíků
1. Rozválené chlazené listové těsto rozkrájíme na obdélníky (cca 15 ks).
2. Pokládáme na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a pečeme v troubě na 180 stupňů asi 15 minut.
3. Necháme vychladit a ostrým nožem je horizontálně rozkrájíme a začneme plnit.
4. Plníme cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou vanilkovým krémem, šlehačkou a přidáme čerstvé jahody. Zaklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Dortíky necháme ztuhnout v lednici aspoň 2-3 hodiny, ideálně do druhého dne.

Napoleonův dort originál – dezert, který Vás dostane do kolen – pudingový krém, 3 máslové vrstvy, čokoládovo-vanilková poleva

Jahodové nebe aneb piškot s jahodami a šlehačkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková