Příprava karamelizované cibulky není nic složitého. Předpokládám, že s velkou pravděpodobností máte i veškeré potřebné ingredience na přípravu právě teď doma. Je zapotřebí především čas, protože se nejedná o žádnou rychlovku a také trpělivost. Počítejte, že příprava a samotný čas nad sporákem zabere minimálně hodinu. Ale budete se vznášet u krásných vůní a chutí. Následně už stačí dodržovat základní postup.
Vzhledem k tomu, že není problém uchovávat karamelizovanou cibuli v lednici po dobu až několik týdnů, doporučujeme při přípravě udělat nějakou i do zásoby. Může být základem spousty pokrmů. Dodává skvělou nasládlou chuť a je to ingredience, která posune Vaše vaření na novou úroveň. A zrovna, když jí budete potřebovat, budete jí mít po ruce.
V jakých pokrmech je vhodné použít karamelizovanou cibuli
Karamelizovaná cibule přináší pokrmům sladkou a bohatou chuť. Proto je vhodné volit takové pokrmy, kam dobře zapadne její nasládlá chuť. Skvěle se hodí do burgerů, cibulového dipu, francouzského quiche, cibulačky nebo jako příloha k masu.
Jakou použít cibuli ke karamelizaci
Ke karamelizování je možné použít libovolné cibule, tzn. žluté, bílé i červené. Žlutá cibule má přirozeně sladší chuť, proto se i více hodí ke karamelizování.
Jak dlouho se karamelizuje cibule
Karamelizování cibule zabere více času, nejedná se o rychlý postup. Karamelizování zabere zhruba jednu hodinu Vašeho času – samozřejmě záleží na množství. Ale nemusíte se obávat, protože cibule v průběhu celého procesu ztratí značnou část svého objemu. Cibuli karamelizujeme pomalým restování, kdy dochází k přirozenému uvolňování cukrů obsažených v samotné cibuli. Pomalým restováním musí nejprve cibule změknout a zhnědnout. Cibule určitě nemá být spálená a už vůbec ne křupavá.
Ke karamelizaci použít olej, máslo nebo přepuštěné máslo
Nejlepší zkušenost máme s přepuštěným máslem. Ke karamelizaci je ale možné použít jak máslo tak i olivový olej. Pro milovníky olivového oleje je možné použít kombinaci obojího, jelikož olivový olej snáší dobře teplo a máslo dodá karamelizované cibulce bohatou a výraznou chuť. Zároveň olej dobře stabilizuje máslo, které tolik odolné vůči teplu není.
Při jaké teplotě karamelizovat cibulku
Jak už bylo zmíněno, cukry v cibuli vyžadují čas a spíše mírné teplo. Doporučujeme pracovat se střední teplotou ohně a to spíše jen ze začátku. Teplotu následně upravit na mírnou, aby se cibule nespálila – teplotu upravíme v okamžiku, kdy začne cibule měknout a získávat zlatavý odstín.
Dobrou chuť a hodně zdaru při karamelizování!