Rádi byste si přidali do Vašeho pokrmu sladkou karamelizovanou cibuli, ale nejste si přesně jistí postupem? U karamelizované cibule je třeba především trpělivost, protože samotná příprava zabere docela dost času. Důležité je cibulku dělat pomalu na mírném ohni a nespálit ji.

Recept na karamelizovanou cibuli
Příprava karamelizované cibule zabere zhruba hodinu času.
Potřebné vybavení
- sporák
- Větší pánev
Suroviny
- 3-4 ks nakrájené cibule (žluté, bílé nebo červené)
- 3 lžíce olivového oleje nebo másla (ideálně kombinace obojího)
- špetka soli
- lžička třtinového cukru (přidáváme jen u červené cibule)
- 1 lžíce červeného vinného octa, balzamikového octa nebo vína (toto je volitelná položka – nemusí se nutně přidávat)
Postup
- Vybereme 3-4 středně velké cibule. Barvu necháme volitelně. My používáme žlutou cibuli
- Cibuli oloupeme, rozkrojíme na půl a nakrájíme na tenké plátky. Později se sama oddělí na půlkolečka
- V pánvi na středním teplotu (spíše mírnější) rozehřejeme 3 lžíce tuku. V našem případě kombinaci olivového oleje a másla
- Přidáme připravenou cibuli se špetkou soli
- Restujeme spíše na mírnějším ohni. Každých pár minut promícháme
- Po cca 55 minutách získává cibule zlatavo-hnědou barvu a je měkká. Cibule začne karamelizovat a lehce se přichytává
- Přidáme lžíci červeného vinného octa NEBO balzamikového octa NEBO vína
- Přidáme lžičku třtinového cukru
- Karamelizovaná cibule je hotová. Případně můžete ještě ještě pokračovat v míchání 1-2 minuty, dokud cibule nedosáhne požadované barvy.
Poznámky
Jak děláte karamelizovanou cibuli u Vás doma? Podělte se o Váš postup a recept ZDE.