5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Rádi byste si přidali do Vašeho pokrmu sladkou karamelizovanou cibuli, ale nejste si přesně jistí postupem? U karamelizované cibule je třeba především trpělivost, protože samotná příprava zabere docela dost času. Důležité je cibulku dělat pomalu na mírném ohni a nespálit ji.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Recept na karamelizovanou cibuli

Recept na karamelizovanou cibuli

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 55 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 4 osoby
Příprava karamelizované cibule zabere zhruba hodinu času.

Potřebné vybavení

  • sporák
  • Větší pánev

Suroviny

  • 3-4 ks nakrájené cibule (žluté, bílé nebo červené)
  • 3 lžíce olivového oleje nebo másla (ideálně kombinace obojího)
  • špetka soli
  • lžička třtinového cukru (přidáváme jen u červené cibule)
  • 1 lžíce červeného vinného octa, balzamikového octa nebo vína (toto je volitelná položka – nemusí se nutně přidávat)

Postup 

  • Vybereme 3-4 středně velké cibule. Barvu necháme volitelně. My používáme žlutou cibuli
  • Cibuli oloupeme, rozkrojíme na půl a nakrájíme na tenké plátky. Později se sama oddělí na půlkolečka
  • V pánvi na středním teplotu (spíše mírnější) rozehřejeme 3 lžíce tuku. V našem případě kombinaci olivového oleje a másla
  • Přidáme připravenou cibuli se špetkou soli
  • Restujeme spíše na mírnějším ohni. Každých pár minut promícháme
  • Po cca 55 minutách získává cibule zlatavo-hnědou barvu a je měkká. Cibule začne karamelizovat a lehce se přichytává
  • Přidáme lžíci červeného vinného octa NEBO balzamikového octa NEBO vína
  • Přidáme lžičku třtinového cukru
  • Karamelizovaná cibule je hotová. Případně můžete ještě ještě pokračovat v míchání 1-2 minuty, dokud cibule nedosáhne požadované barvy.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Jak děláte karamelizovanou cibuli u Vás doma? Podělte se o Váš postup a recept ZDE.
Cena: 10 Kč
Chod: Příloha
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: cibule, karamelizovaná cibule
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest