Bábovka je snad ten nejtypičtější český dezert, který běžně najdeme na stolech českých domácností bez hlubšího účelu. V posledních letech je velmi oblíbenou variantou právě ta s tvarohovým těstem – tedy tvarohová bábovka, protože je mnohem vláčnější a chutnější. Díky tmavému mramorovému středu navíc získává bábovka zajímavá dvoubarevný vzhled. Takže se nebojte tuto bábovku naservírovat také návštěvě, určitě se neurazí a k dobré kávě si ji ráda zakousne!

Naši předci pekli bábovku již několik století dozadu. Ve středověku ji hospodyně a dvorní kuchaři pekli pro šlechtu jako slavnostní pečivo. V pozdějších letech již byla bábovka naprosto běžnou součástí domácího pečení. Obvykle se pekla v oblíbených keramických nebo litinových bábovkových formách, dnes jsou v módě silikonové formy.

Recept na tvarohovou bábovku

Délka pečení v troubě 45 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 1 máslo
  • 1 tučný tvaroh v kostce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kakao

Postup přípravy tvarohové bábovky

1. Nejdříve si spolu v míse ušleháme 4 žloutky, máslo a cukr, poté přidáme tvaroh a pokračujeme ve šlehání.

2. Dále přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec zapracujeme sníh vyšlehaný ze 4 bílků.

Obrázek receptu na Babiččinu makovou bábovku, makový sen se skořicí

Makový sen se skořicí podle hrnkového receptu: Babiččina maková bábovka

3. Těsto rozdělíme na větší a menší část a do té menší vmícháme kakao.

4. Nyní do vymazané a vysypané formy na střídačku naléváme světlé a tmavé těsto.

Obrázek receptu na tvarohovou bábovku.
Foto: Romana Rubášová, Recept na tvarohovou bábovku s mramorovým středem.

5. Formu vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 45 minut.

6. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem.

Tipy na servírování

Pokud vás už klasická bábovka nudí a očekáváte náročnější konzumenty, zde je pár tipů, jak bábovku vylepšit.

Podávejte bábovku s čerstvým ovocem a šlehačkou. Skvělé jsou například jahody, maliny nebo borůvky.

Obrázek receptu na bábovku na plechu s čokoládovou polevou, ořechy a kokosem.

Prezidentská bábovka na plechu s čokoládovou polevou, ořechy a kokosem

Borůvkovo-tvarohová bábovka s citronovým nádechem

Borůvkovo-tvarohová bábovka s citronovým nádechem je osvěžujícím moučníkem

Přelijte bábovku kvalitní čokoládovou polevou pro extra luxusní zážitek.

Máte přístup k domácímu medu? Naservírujte ho trochu k bábovce.

Zdroj: foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest