Mák patří k české cukrářské gastronomii zcela neodmyslitelně a na rozdíl od velké části světa ho nepokládáme za nic nebezpečného. Alespoň tedy ne v u nás pěstované variantě. Mák je typický svojí oříškovou nasládlou chutí a v tomto makovci jde o hlavni surovinu. Koláč je nadýchaný, jemný a hlavně velmi snadný.
Přestože je mák součásti kuchyně, tedy té evropské, již několik staletí, takovýto makovec je relativně moderní záležitostí. Mák se po generace využíval spíše v kynutých koláčích, štrúdlech a podobně. Ale jakmile se u nás objevil prášek do pečiva, cukrářství zažilo obrovský rozmach a vznikaly nové dezerty. Tento recept makovník, je z kuchařky, která byla vydaná v roce 1954.
Recept na jemný makovec z našlehaných bílků
Délka pečení v troubě 20 – 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 210 g moučkového cukru
- 6 žloutků
- 6 bílků
- 1 vanilkový cukr
- kůra z půlky citrónu
- 2 lžíce hrubé mouky
- 150 g mletého máku
- špetka tlučeného hřebíčku
- tuk a mouka na vymazání formy
Postup přípravy
1. Cukr, vanilkový cukr a žloutky třeme 20 minut, ale žloutky přidáváme postupně jeden po druhém.
2. Do utřené hmoty přidáme citronovou kůru, tlučený hřebíček, mák a promícháme.
3. Nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků a 2 lžíce hrubé mouky.

Makovec s citrónovou polevou krok za krokem
4. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.
5. Pečeme asi 20 – 25 minut a můžeme posypat moučkovým cukrem.
Historie máku
Zajímavé je, že v období středověku mák povařovali za symbol hojnosti. Dávali si tedy záležet, aby nikdy nechyběl na slavnostních stolech a v české kuchyni se často používal také do slaných jídel. Šlechta si potrpěla na tom, aby byl mák přidávaný do těsta na chleba nebo nebylo výjimkou, že vařili makovou omáčku.

Maková buchta s meruňkami: jednoduchý dezert pro každou příležitost
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI