Mák patří k české cukrářské gastronomii zcela neodmyslitelně a na rozdíl od velké části světa ho nepokládáme za nic nebezpečného. Alespoň tedy ne v u nás pěstované variantě. Mák je typický svojí oříškovou nasládlou chutí a v tomto makovci jde o hlavni surovinu. Koláč je nadýchaný, jemný a hlavně velmi snadný.

Přestože je mák součásti kuchyně, tedy té evropské, již několik staletí, takovýto makovec je relativně moderní záležitostí. Mák se po generace využíval spíše v kynutých koláčích, štrúdlech a podobně. Ale jakmile se u nás objevil prášek do pečiva, cukrářství zažilo obrovský rozmach a vznikaly nové dezerty. Tento recept makovník, je z kuchařky, která byla vydaná v roce 1954.

Recept na jemný makovec z našlehaných bílků

Délka pečení v troubě 20 – 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 210 g moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citrónu
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 150 g mletého máku
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • tuk a mouka na vymazání formy

Postup přípravy

1. Cukr, vanilkový cukr a žloutky třeme 20 minut, ale žloutky přidáváme postupně jeden po druhém.

2. Do utřené hmoty přidáme citronovou kůru, tlučený hřebíček, mák a promícháme.

3. Nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků a 2 lžíce hrubé mouky.

Dezert z máku - recept na makovec

Makovec s citrónovou polevou krok za krokem

4. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

5. Pečeme asi 20 – 25 minut a můžeme posypat moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na jemný makovec.
Foto: Romana Rubášová, Recept a jemný makovec.

Historie máku

Zajímavé je, že v období středověku mák povařovali za symbol hojnosti. Dávali si tedy záležet, aby nikdy nechyběl na slavnostních stolech a v české kuchyni se často používal také do slaných jídel. Šlechta si potrpěla na tom, aby byl mák přidávaný do těsta na chleba nebo nebylo výjimkou, že vařili makovou omáčku.

Obrázek receptu na Makovou buchtu s meruňkami

Maková buchta s meruňkami: jednoduchý dezert pro každou příležitost

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest