Jogurtový koláč s krémem a třešňovou náplní je jedním z těch dezertů, které spojují jednoduchost s neuvěřitelnou chutí. Tento koláč má vše, co byste mohli od skvělého zákusku očekávat – jemnou krémovou náplň, osvěžující jogurt, šťavnaté třešně a křehké těsto. Je to ten druh dezertu, který připravíte snadno a rychle, ale chuťově naprosto ohromí. A co je nejlepší? Tento koláč je ideální nejen pro letní dny, kdy jsou třešně v plné sezóně, ale i kdykoliv během roku, kdy si ho můžete připravit z mražených nebo kompotovaných třešní.

Recept na Jogurtový koláč s krémem a třešňovou náplní

Ingredience pro přípravu

Ovocná náplň:

  • 500 g třešně
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 150 g cukru
  • 150 ml vody

Těsto:

  • 200 g mouky
  • 3 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • lžička vanilky
  • prášek do pečiva
  • špetka soli

Krém:

  • 500 g řeckého jogurtu
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • lžička vanilky
  • 3 bílky
  • špetka soli
  • 130 g cukru

Postup přípravy

1. Do hrnce dáme všechny suroviny na ovocnou náplň a za stálého míchání vaříme dokud se ovoce nerozvaří a nezhoustne.

Uvaříme ovocnou náplň.
Zdroj obrázku: lecker essen, Uvaříme ovocnou náplň.

2. V míse rozšleháme žloutky se špetkou soli a moučkovým cukrem poté přidáme rozpuštěné máslo a vanilku a opět prošleháme.

3. Přisypeme mouku s pečicím práškem a zpracujeme v hladké těsto, nyní čtvrtku odkrojíme a dáme do mrazáku na 30 minut.

Vypracujeme těsto.
Zdroj obrázku: lecker essen, Vypracujeme těsto.

4. Zbylé těsto vytlačíme do formy na koláč, potom do formy na těsto dáme ovocnou náplň.

Naneseme ovocnou náplň.
Zdroj obrázku: lecker essen, Naneseme ovocnou náplň.

5. V nové míse vyšleháme bílky se špetkou soli a cukrem v tuhý sníh, poté do sněhu opatrně zapracujeme jogurt smíchaný se škrobem a vanilkou.

6. Hotový krém nandáme na ovocnou směs, nyní na koláč nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.

Krém naneseme na ovoce.
Zdroj obrázku: lecker essen, Krém naneseme na ovoce.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.

Posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj obrázku: lecker essen, Posypeme moučkovým cukrem.

Původ tohoto dezertu

Jogurt jako hlavní složka je populární v řecké, balkánské a turecké kuchyni, kde se často používá v dezertech. Ovocné koláče s jogurtem a tvarohem jsou také tradiční v české a slovenské kuchyni, kde se často připravují s ovocem podle sezóny, jako jsou třešně, švestky nebo meruňky. Třešně se často používají v tradičních dezertech, jako jsou různé varianty ovocných koláčů, a jejich sladkokyselá chuť je skvělým doplňkem krémové náplně. Spojení jogurtového krému a třešní je tak univerzální, že může být připisováno mnoha regionům, které mají v oblibě pečené ovocné dezerty.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest