Kachní prsa patří mezi nekrásnější pokrmy, které dokážete připravit, a to za necelou hodinu. Jejich příprava vyžaduje jen trochu trpělivosti a správnou techniku, odměnou vám však bude dokonale šťavnaté maso s křupavou zlatou kůžičkou.

Kachní maso obsahuje značné množství kvalitních tuků, které při správném opékání vytvoří bázi pro výtečnou omáčku. Brusinky v kombinaci s pomerančovou šťávou vytvářejí perfektní protipól k bohaté chuti kachního masa a dodávají pokrmu svěží kyselost.

Recept na pečenou kachnu s pomerančovou omáčkou

Délka pečení v troubě 15 až 20 minut.

Ingredience pro přípravu kachních prsou

  • 2 kachní prsa s kůží (400 až 500 g)
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř

Z čeho udělat pomerančovo-brusinkovou omáčku

  • výpek z kachních prsou
  • 1,5 dcl červeného vína
  • 2 dcl vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • šťáva ze 2 pomerančů
  • 1 polévková lžíce brusinek

Barevná rýže

  • 200 g rýže (bílá, červená a divoká směs)
  • sůl podle chuti

Postup přípravy kachních krsou

1. Na kachních prsech odstraňte přebytečnou kůži.

2. Do zbývající kůže vyřízněte mřížkový vzor, pozor nepropíchnout až do masa.

3. Maso osolte a opepřete z obou stran.

4. Na rozpálené pánvi bez tuku položte prsa kůží dolů.

5. Opékejte 3 až 4 minuty, až kůže získá zlatou barvu.

6. Poté maso otočte a opékejte další 3 až 4 minuty z druhé strany.

7. Přeneste pánev do předehřáté trouby na 190 stupňů.

8. Pečte 15 až 20 minut podle požadované propečenosti a velikosti prsou.

No related post selected.

9. Do pánve s výpekem nalijte červené víno, vývar, pomerančovou šťávu a přidejte brusinky.

10. Nechte probublat a redukovat na polovinu. Případně zahustěte moukou nebo škrobem.

11. Kachní prsa nechte po upečení odpočinout 5 minut pod alobalem, poté nakrájejte na šikmé plátky.

Tipy redakce

  • Kontrola propečenosti: Ideální teplota uvnitř masa je 58 až 62 stupňů pro medium rare. Kachní maso může zůstat lehce růžové.
  • Křupavá kůže: Pro dokonale křupavou kůži začněte vždy opékáním kůží dolů na suché pánvi. Tuk se postupně vytopit a kůže získá zlatou barvu.
  • Výpek nezahazujte: Tuk, který se vytopit při opékání, je skvělý pro přípravu omáčky nebo opékání brambor. Má výraznou kachní chuť.
  • Alternativa k rýži: Místo barevné rýže můžete podávat restované bílé zelí s jablky nebo pečené brambory s rozmarýnem.
Recept na dokonale propečená Kachní prsa

Kachní prsa upečená do růžova se žampionovou rýží na víně podlévanou vývarem

Obrázek receptu na kachnu na asijský způsob.

Křupavá kachna na asijský způsob

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest