Základem těchto výborných řezů je kakaové piškotové těsto. Ale krém bude karamelový a poleva z bílé a mléčné čokolády, hlavně z bílé, mléčná je tam pouze na zdobení. Ale hlavní složkou je karamelový krém z karamelizovaného Salka. A víte, jak jej připravit, když není k dispozici zrovna karamelové? Velice jednoduše – vaříme neotevřenou konzervu Salka celou ponořenou ve vodě cca 3 hodiny a poté necháme vychladnout při pokojové teplotě. Nikdy neotvíráme konzervu horkou! Po vychladnutí otevřeme a použijeme na krém.
Řezy jsou vhodné na oslavy a párty, stejně tak i na sváteční stůl. Uvítají je hlavně milovníci čokolády a karamelu a jejich kombinací. Můžete si je taky upéct jako nedělní zákusek ale i jako dezert když čekáte návštěvu a chcete překvapit něčím lahodným ke kávě či čaji. Tento dezertík určitě nezklame.
Recept na karamelové řezy s mramorovou polevou, karamelovým krémem, piškotovým těstem
Ingredience na přípravu
Kakaovo piškotové těsto
- 4 PL polohrubé mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 PL cukru
- 2 PL kakaa
- 2 PL oleje
- 4 vejce
Náplň – karamelový krém
- 200 g karamelové Salko
- 125 g sýra Mascarpone
- 125 g másla
- špetka soli
Mramorová poleva
- 100 g bílé čokolády
- 1/2 mléčné čokolády
- 2 PL vody
- 40 g másla
Postup
1. V první řadě si upečeme kakaové korpusy. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Poté si vyšleháme všechny ingredience pro těsto do pěny a zlehka do směsi přidáme vyšlehaný sníh z bílků.
2. Těsto dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 150 stupních cca 20 minut. Necháme vychladnout.
3. Zatím si připravíme krém vyšleháním změklého másla se sýrem Mascarpone, karamelovým Salkem a špetkou soli.
4. Polevu si připravíme rozpuštěním bílé čokolády s vodou a máslem ve vodní lázni, podobně připravíme i polevu na zdobení z mléčné čokolády.
5. Těsto rozřízneme podélně na 3 stejné díly, které řádně promažeme krémem a naskládáme na sebe. Poté je polejeme bílou čokoládovou polevou a ozdobíme mléčnou čokoládou za pomoci párátka. Hotový dezert odložíme nejlépe na noc do lednice a krájíme na kostky.
Variace a servírování
Vychlazený dezert podáváme samotný anebo s kopečkem nesladké šlehačky, případně s ovocem. Těsto můžete pro změnu upéct bez kakaa s vanilkovou esencí a polevu také nahradit například neochuceným Salkem bez karamelu.