Základem těchto výborných řezů je kakaové piškotové těsto. Ale krém bude karamelový a poleva z bílé a mléčné čokolády, hlavně z bílé, mléčná je tam pouze na zdobení. Ale hlavní složkou je karamelový krém z karamelizovaného Salka. A víte, jak jej připravit, když není k dispozici zrovna karamelové? Velice jednoduše – vaříme neotevřenou konzervu Salka celou ponořenou ve vodě cca 3 hodiny a poté necháme vychladnout při pokojové teplotě. Nikdy neotvíráme konzervu horkou! Po vychladnutí otevřeme a použijeme na krém.

Řezy jsou vhodné na oslavy a párty, stejně tak i na sváteční stůl. Uvítají je hlavně milovníci čokolády a karamelu a jejich kombinací. Můžete si je taky upéct jako nedělní zákusek ale i jako dezert když čekáte návštěvu a chcete překvapit něčím lahodným ke kávě či čaji. Tento dezertík určitě nezklame.

Recept na karamelové řezy s mramorovou polevou, karamelovým krémem, piškotovým těstem

Ingredience na přípravu

Kakaovo piškotové těsto

  • 4 PL polohrubé mouky
  • 1 KL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 PL cukru
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL oleje
  • 4 vejce

Náplň – karamelový krém

  • 200 g karamelové Salko
  • 125 g sýra Mascarpone
  • 125 g másla
  • špetka soli

Mramorová poleva

  • 100 g bílé čokolády
  • 1/2 mléčné čokolády
  • 2 PL vody
  • 40 g másla

Postup

1. V první řadě si upečeme kakaové korpusy. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Poté si vyšleháme všechny ingredience pro těsto do pěny a zlehka do směsi přidáme vyšlehaný sníh z bílků.

Připravené kakaové těsto.
Zdroj: natypaty, Připravené kakaové těsto.

2. Těsto dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 150 stupních cca 20 minut. Necháme vychladnout.

Upečený korpus.
Zdroj: natypaty, Upečený korpus.

3. Zatím si připravíme krém vyšleháním změklého másla se sýrem Mascarpone, karamelovým Salkem a špetkou soli.

Vyšlehaný karamelový krém.
Zdroj: natypaty, Vyšlehaný karamelový krém.

4. Polevu si připravíme rozpuštěním bílé čokolády s vodou a máslem ve vodní lázni, podobně připravíme i polevu na zdobení z mléčné čokolády.

5. Těsto rozřízneme podélně na 3 stejné díly, které řádně promažeme krémem a naskládáme na sebe. Poté je polejeme bílou čokoládovou polevou a ozdobíme mléčnou čokoládou za pomoci párátka. Hotový dezert odložíme nejlépe na noc do lednice a krájíme na kostky.

Variace a servírování

Vychlazený dezert podáváme samotný anebo s kopečkem nesladké šlehačky, případně s ovocem. Těsto můžete pro změnu upéct bez kakaa s vanilkovou esencí a polevu také nahradit například neochuceným Salkem bez karamelu.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest