Název tohoto dortu 3bit pochází podle polské čokoládové tyčinky složené z několika vrstev – křehké oplatky, karamelu, mléčného krému a čokolády. A tato struktura tyčinky inspirovala k výrobě podobně vrstveného dezertu, který se stal oblíbencem fanoušků nepečených dezertů a hlavně hitem internetu.

Toto je opravdu rychlý, vzhledově krásný a neskutečně výborný dortík. Obsahuje v sobě sladkost, krémovitost a jemnou křupavost – přesně, jako původní tyčinka 3bit, se většinou skládá ze sušenkového základu, karamelového salka, vrstvy vanilkového krému, šlehačky a polevy nebo posypu z čokolády nebo mletých ořechů.

Recept na nepečený dort s karamelem a šlehačkou – šest vrstev

Ingredience potřebné na přípravu Karamelového diplomata aneb nepečeného 3bitu

Základ

  • karamelové Salko
  • máslové sušenky

Krém

  • 500 ml mléka
  • 3/4 šálky cukru
  • 200 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce bramborového škrobu

Šlehačka

  • 750 ml smetany ke šlehání
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 3 lžičky cukru
  • čokoláda na posypání

Postup přípravy nepečeného 3bit dezertu

1. Dno formy 25×31 cm vyložíme sušenkami.

2. Navrstvíme Karamelové Salko (koupené anebo vařené obyčejné Salko 3 hodiny v plechovce ve vodě) a povrch uhladíme.

3. Na vrstvu Salka opět navrstvíme sušenky.

Do formy dáme vrstvu sušenek, karamelové Salko a znovu sušenky.
Zdroj: SprintCooking, Do formy dáme vrstvu sušenek, karamelové Salko a znovu sušenky.

4. Polovinu mléka přivedeme k varu a do druhé poloviny vmícháme cukr, mouku a škrob. Směs vylijeme do vařícího mléka a uvaříme za stálého míchání hustou kaši, kterou necháme vychladnout.

5. Máslo vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme vychladlou kaši.

6. Vyšlehaný krém navrstvíme na sušenky, uhladíme a opět poklademe vrstvou sušenek.

Na vrstvu sušenek namažeme krém a znovu vrstvu sušenek.
Zdroj: SprintCooking, Na vrstvu sušenek namažeme krém a znovu vrstvu sušenek.

7. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovači do tuhé šlehačky, kterou naneseme na sušenky a uhladíme.

Na sušenky navrstvíme šlehačku.
Zdroj: SprintCooking, Na sušenky navrstvíme šlehačku.

8. Dezert necháme ztuhnout v lednici.

9. Nakonec ozdobíme nastrouhanou čokoládou nebo mletými ořechy, vhodné je i oboje dohromady.

Nakonec posypeme mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.
Zdroj: SprintCooking, Nakonec posypeme mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.

Rady

Karamelové Salko vařené doma otvírejte až po vychlazení!

Chcete li, aby byl krém zcela tuhý, můžete přidat balíček želatiny v prášku, ale není to nutnost.

Obrázek k receptu 3BIT řezy

3BIT řezy s karamelovým krémem: Křupavý dezert na plech inspirovaný známou tyčinkou

Obrázek k receptu větrník na plech

Větrník na plech: Oblíbený zákusek s tradicí ovšem v jednoduché úpravě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest