Jednoduché, ale dokonalé jsou klasické jablečné řezy, které se pečou asi století, bez žádných náročných surovin, bez žádných změn, prostě lahodná jablečná náplň mezi dvěma slabýma platy máslového těsta. Samozřejmostí je skořice, případně rozinky nebo ořechy, prostě vůně domova. Jenom a pouze domácí suroviny, které doma byly vždycky k mání.

Tyto klasické jablečné řezy vždycky byly a budou základem české cukrařiny. Nepečeme je kvůli parádě, pečeme je, když má rodina chuť na poctivý domácí koláč, když máme mísu jablek a potřebujeme jí prostě spotřebovat. Každá domácnost má asi svůj vlastní způsob a svůj malinko odlišný recept na podobný koláč na plech, někdo je peče kynuté, někdo křehké či třené, ale ve svojí podstatě jsou to pořád ty vynikající a klasické jablečné řezy, které téměř všichni milujeme.

Recept na dokonalost v jednoduchosti – klasické jablečné řezy

Ingredience potřebné na přípravu Klasických jablečných řezů z křehkého máslového těsta

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 Hera nebo máslo
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 7 lžic mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru

Náplň

  • 1 kg jablek
  • 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
  • 8 lžic cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Postup přípravy jablečných řezů

Recept na jablečné řezy se strouhanými jablky a pudinkem
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Klasické jablečné řezy, dokonalost v jednoduchosti

1. Ze surovin určených pro těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici.

2. Těsto rozdělíme na 2 stejné části a z každé vyválíme placku.

3. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a rozmícháme s cukry a pudinky v prášku.

4. Na vymazaný a vysypaný plech přeneseme pomocí válečku jeden plat těsta, na něj poklademe jablečnou náplň, zarovnáme a přikryjeme druhým platem těsta.

Obrázek receptu na Tradiční tvarohovo-jablečné řezy s drobenkou.

Tradiční tvarohovo-jablečné řezy s drobenkou

Plat těsta přeneseme na plech pomocí válečku.
Foto: Ilona Mikulecká, Plát těsta přeneseme na plech pomocí válečku.

5. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut do zlatova.

Upečené řezy necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na čtverce.

Obrázek receptu na Hruškové řezy z křehkého těsta, vynikající zákusek pro milovníky hrušek

Hruškové řezy z křehkého těsta, vynikající zákusek pro milovníky hrušek

Obrázek receptu na Úžasnou jablečnou klasiku známou jako Hraběnčiny řezy

Koláč od paní hraběnky: Hraběnčiny řezy jsou úžasnou jablečnou klasikou

pozn.: částečně upraveno AI, foto a recept Ilona Mikulecká

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest