Jednoduché, ale dokonalé jsou klasické jablečné řezy, které se pečou asi století, bez žádných náročných surovin, bez žádných změn, prostě lahodná jablečná náplň mezi dvěma slabýma platy máslového těsta. Samozřejmostí je skořice, případně rozinky nebo ořechy, prostě vůně domova. Jenom a pouze domácí suroviny, které doma byly vždycky k mání.
Tyto klasické jablečné řezy vždycky byly a budou základem české cukrařiny. Nepečeme je kvůli parádě, pečeme je, když má rodina chuť na poctivý domácí koláč, když máme mísu jablek a potřebujeme jí prostě spotřebovat. Každá domácnost má asi svůj vlastní způsob a svůj malinko odlišný recept na podobný koláč na plech, někdo je peče kynuté, někdo křehké či třené, ale ve svojí podstatě jsou to pořád ty vynikající a klasické jablečné řezy, které téměř všichni milujeme.
Recept na dokonalost v jednoduchosti – klasické jablečné řezy
Ingredience potřebné na přípravu Klasických jablečných řezů z křehkého máslového těsta
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 Hera nebo máslo
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 7 lžic mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
Náplň
- 1 kg jablek
- 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
- 8 lžic cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup přípravy jablečných řezů
1. Ze surovin určených pro těsto vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici.
2. Těsto rozdělíme na 2 stejné části a z každé vyválíme placku.
3. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a rozmícháme s cukry a pudinky v prášku.
4. Na vymazaný a vysypaný plech přeneseme pomocí válečku jeden plat těsta, na něj poklademe jablečnou náplň, zarovnáme a přikryjeme druhým platem těsta.

Tradiční tvarohovo-jablečné řezy s drobenkou
5. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut do zlatova.
Upečené řezy necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na čtverce.

Hruškové řezy z křehkého těsta, vynikající zákusek pro milovníky hrušek

Koláč od paní hraběnky: Hraběnčiny řezy jsou úžasnou jablečnou klasikou
pozn.: částečně upraveno AI, foto a recept Ilona Mikulecká