Toto je vynikající retro recept našich babiček na jablečné řezy s bohatou tvarohovou vrstvou sypané drobenkou. Tvaroh a jablka v kombinaci s křehkým těstem a sladkou drobenkou tvoří osobitou chuť, kterou si zamiluje asi každý z nás. Tento jablečný koláč je sladký, vláčný ale zároveň osvěžující protože obsahuje jablka. Toto je opravdová klasika, kterou generace před námi připravovali při každé svátečnější příležitosti. Je velice nenáročný na ingredience a čas přípravy, proto si jej můžeme dopřát kdykoliv jako sladkou tečku za obědem. Připravte si jablka, ta nastrouhejte nahrubo a nezapomeňte na skořici – vůně jablek a skořice krásně provoní Vaši kuchyni.

Recept na Tradiční tvarohovo-jablečné řezy s drobenkou

Ingredience na přípravu

Těsto na jablečné řezy s tvarohem

  • 320 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krystal
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 200 g změklého másla

Tvarohová náplň

  • 750 g plnotučného tvarohu
  • 3 PL medu
  • 1 žloutek

Jablečná náplň

  • 6 nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 balíčky skořicového cukru

Drobenka

  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krystal
  • 40 g rozpuštěného másla

Postup přípravy

1. V misce rozmícháme sypké ingredience na těsto, přidáme vejce a měkké máslo, ručně vypracujeme těsto, které dáme na 1 hodinu do lednice ztuhnout.

2. Zatím si připravíme tvarohovou náplň vyšleháním tvarohu s medem a žloutkem.

Šleháme tvaroh s medem a žloutkem.
Zdroj: lahodnytv, Šleháme tvaroh s medem a žloutkem.

3. V další misce si připravíme jablečnou náplň a to tak, že nastrouháme nahrubo jablka, která smícháme se skořicovým cukrem.

Smícháme nastrouhaná jablka se skořicovým cukrem.
Zdroj: lahodnytv, Smícháme nastrouhaná jablka se skořicovým cukrem.

4. Ztuhlé těsto z ledničky nastrouháme nahrubo na plech vystlaný pečícím papírem.

Vychlazené těsto nastrouháme na plech.
Zdroj: lahodnytv, Vychlazené těsto nastrouháme na plech.

5. Na nastrouhané těsto vylijeme tvarohovou náplň.

Na těsto navrstvíme tvarohovou náplň.
Zdroj: lahodnytv, Na těsto navrstvíme tvarohovou náplň.

6 Na tvaroh navrstvíme a lžící jemně urovnáme jablečnou náplň.

Na tvaroh narovnáme jablečnou vrstvu.
Zdroj: lahodnytv , Na tvaroh narovnáme jablečnou vrstvu.

7. Jablečnou náplň posypeme drobenkou, kterou si připravíme jemným promícháním mouky, cukru a rozpuštěného másla.

Povrch posypeme drobenkoou.
Zdroj: lahodnytv, Povrch posypeme drobenkou.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40 minut.

Pečeme v troubě.
Zdroj: lahodnytv, Pečeme v troubě.

Tipy na přípravu

TIP: prohlédněte si další recepty na jablečné koláče a recepty z jablek a inspirujte se.

Na přípravu tohoto dezertu jsou ideální kyselá jablka, jako jsou Granny Smith, protože dodají dezertu svěžest. Používáme li sladší druhy a tím můžete snížit množství cukru. Pokud je tvaroh příliš řídký, můžeme ho předem nechat okapat v jemném sítku nebo přidat více pudinkového prášku či škrobu. Pokud máme rádi křupavější vrstvu drobenky, můžeme do ní přidat oříšky nebo vločky.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest