Proč sádlo? Vyzkoušeli jste už někdy pečení se sádlem? Je to zvláštní, ale výsledek je moc vynikající. Přidání sádla do těsta dodává koláčkům a cukroví výjimečně jemnou konzistenci. Navíc důlky v koláčcích jsou plněné marmeládou, což dodává sladký kontrast k těstu. Koláčky jsou zajímavé i svým vzhledem, můžeme je dělat na střídačku bílé i černé, s kakaem i bez a uprostřed různé druhy marmelády, co udělá na svátečním stole nebývalou krásu kontrastů. Tak pojďme na to.
Recept na Klasické kakaové sádlovky – příprava krok za krokem
Ingredience na přípravu
- 300 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 240 g sádla
- 3 PL kakaa
- marmeláda na zdobení dle výběru
Postup přípravy
1. Z uvedených surovin zpracujeme na vále rukama měkké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme přes noc do ledničky.
2. Z vychlazeného těsta po částech uválíme válečky a rozkrájíme na stejně malé kousky. Z každého vytvarujeme kuličku, položíme na plech s papírem na pečení a vhodným předmětem , (jde to lépe když ji namáčíme do mouky) vytlačíme do kuličky důlek.
3. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 15-20 minut.
4. Marmeládu v kastrůlku zahřejeme a za stálého míchání necháme přejít varem. Malou lžičkou naléváme po troše do důlků vychladlých koláčků.
5. Necháme vychladnout a zaschnout (marmeláda zpevní).
Tipy
Můžeme vyzkoušet různé druhy marmelád nebo i domácí povidla pro další zajímavé chutě. Díky sádlu jsou koláčky mimořádně jemné, ale můžeme část sádla nahradit máslem pro jemnější chuť.