Proč sádlo? Vyzkoušeli jste už někdy pečení se sádlem? Je to zvláštní, ale výsledek je moc vynikající. Přidání sádla do těsta dodává koláčkům a cukroví výjimečně jemnou konzistenci. Navíc důlky v sádlovkách jsou plněné marmeládou, což dodává sladký kontrast k těstu. Sádlovky jsou známé i jako mouřeníny a jsou zajímavé hlavně svým vzhledem. Můžeme je dělat na střídačku bílé i černé, s kakaem i bez a uprostřed různé druhy marmelády. Barevné kombinace tmavých sádlovek a světlých udělá na svátečním stole nebývalou krásu kontrastů. Tak pojďme na to.

Recept na tmavé sádlovky nebo-li mouřenínky – příprava krok za krokem

Ingredience na přípravu

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 240 g sádla
  • 3 PL kakaa
  • marmeláda na zdobení dle výběru

Postup přípravy

1. Z uvedených surovin zpracujeme na vále rukama měkké těsto. Zabalíme do fólie a uložíme přes noc do ledničky.

2. Z vychlazeného těsta po částech uválíme válečky a rozkrájíme na stejně malé kousky. Z každého vytvarujeme kuličku, položíme na plech s papírem na pečení a vhodným předmětem , (jde to lépe když ji namáčíme do mouky) vytlačíme do kuličky důlek.

V kuličkách uděláme důlky.
Foto: cooky.cz, V kuličkách uděláme důlky.

3. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 15-20 minut.

4. Marmeládu v kastrůlku zahřejeme a za stálého míchání necháme přejít varem. Malou lžičkou naléváme po troše do důlků vychladlých koláčků.

5. Necháme vychladnout a zaschnout (marmeláda zpevní).

Tipy na další vylepšení sádlovek

Můžeme vyzkoušet různé druhy marmelád nebo i domácí povidla pro další zajímavé chutě. Díky sádlu jsou koláčky mimořádně jemné, ale můžeme část sádla nahradit máslem pro jemnější chuť.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest