Vánoční pečení vždy začíná přípravou těsta, které musí být jemné a vláčné, aby se Pracny po upečení doslova rozplývaly v ústech. Tajemství tohoto receptu spočívá ve správném poměru ingrediencí a pečlivém vypracování těsta. Jakmile ucítíte tu typickou vůni skořice a ořechů, budete vědět, že jsou Vánoce opravdu za dveřmi.

Když se řekne Pracny, hned se mi vybaví vzpomínky na babičku, která každý rok pečlivě vymazávala formičky a připravovala to nejlepší vánoční cukroví. Je to jeden z těch receptů, které v sobě nesou ducha starých časů, kdy se do pečení vkládalo srdce a každá surovina měla svůj význam.

Recept na Vánoční Pracny

Ingredience pro přípravu

Délka pečení v troubě 8 minut.

  • 75 g hladké mouky
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • vejce
  • 50 g másla

Postup přípravy

1. Do větší misky nasypeme mouku, poté přidáme cukr a ořechy.

2. Podrtíme hřebíček a se skořicí přidáme k mouce nyní vše promícháme.

3. Rozklepneme vejce a se změklým máslem přidáme do směsi potom vše zpracujeme v těsto.

Vypracujeme těsto.
ypracujeme těsto.

4. Necháme v chladničce hodinu odpočinout nyní si připravíme formičky které vymažeme sádlem.

5. Formičky plníme po okraj a skládáme na plech, poté pečeme 8 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů.

Naplníme formičky.
Naplníme formičky.

6. Po upečení vyklopíme z formiček a můžeme posypat moučkovým cukrem.

Upečené pracny vyklopíme.
Upečené pracny vyklopíme.

Historie tohoto cukroví

Jejich historie sahá do období rakousko-uherské monarchie, kdy cukroví v podobě různě tvarovaných formiček patřilo k běžným vánočním tradicím. Pracny byly populární zejména na venkově, kde se často pekly na svatby, křtiny nebo jiné významné události, ale postupně se staly hlavně symbolem Vánoc.

Původně byly pracny vyráběny z jednoduchých surovin, které byly dostupné na každé vesnici – mouka, máslo, cukr a mleté ořechy. Tyto suroviny symbolizovaly hojnost, kterou lidé chtěli přinést do nového roku. Koření, jako skořice a hřebíček, bylo zase známkou bohatství a prosperity, protože bylo v minulosti drahé a luxusní.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest