Toto je koláč, který nejen chutná, ale i vypadá jako z pohádky o babiččině kuchyni. Křehký korpus a navrchu mřížka neboli šachovnice z tvarohu a marmelády. Na pohled moc efektní a chuťově delikátní dezert. Linecké těsto je samo o sobě synonymem jemnosti a tradice. A když se spojí s nadýchaným tvarohem a domácí marmeládou, vznikne dezert, který se hodí na každou slavnost, nedělní stůl, ale i do krabičky na výlet či do košíku na piknik.

Tak co dělá tento koláč tak výjimečným? No přece je to základ, který se rozplývá na jazyku, kterým je pověstné linecké těsto, pak je to vláčná a jemná tvarohová náplň s nádechem citronu a vanilky, pak je to pikantní marmeláda, která vyniká svou chutí, například meruňková nebo rybízová, no a mřížky ze zbytků těsta navrchu vyplněné náplněmi jsou jiskrou pro oko.

Recept na linecký koláč, který nosí mřížku

Ingredience potřebné na přípravu šachovnice z tvarohu a marmelády

Těsto

  • 420 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 280 g másla nebo Hery
  • 2 žloutky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 vanilkového cukru

Náplně

  • 2 tvarohy (ve vaničce)
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr dle chuti
  • 2 vejce
  • pikantní marmeláda (višňová, meruňková nebo rybízová)

Postup přípravy koláče

1. Smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme těsto, z kterého 2/3 vtlačíme do formy nebo plechu.

Těsto vtlačíme rukou do formy i na okraje.
Foto: Ilona Mikulecká, Těsto vtlačíme rukou do formy i na okraje.

2. Smícháme tvarohovou náplň, kterou namažeme na těsto.

Obrázek receptu na mřížkový koláč s tvarohem a džemem.

Mřížkový koláč na plech se sladkým tvarohem a džemem – dobrota z lineckého

3. Ze zbytku těsta vyválíme mříže, které pokládáme vodorovně a svisle na tvarohovou náplň.

Ze zbytku těsta vytvoříme mřížky i po obvodu koláče.
Foto: Ilona Mikulecká, Ze zbytku těsta vytvoříme mřížky i po obvodu koláče.

4. Do otvorů lžičkou nandáme šachovnicovitě marmeládu.

5. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut.

Tip

Do tvarohové náplně můžete přidat trochu citronové kůry, nebo místo másla použít kousek sádla pro extra křehkost.

Mřížkový Borůvkový koláč z listového těsta: Moučník pro každou příležitost!

Mřížkový Borůvkový koláč z listového těsta: Moučník pro každou příležitost!

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest