Mřížkové koláče jsou oblíbené nejen v naší zemi, ale po celém světě. V Itálii se mu říká „crostata“, ve Francii „tarte lattice“. Jeho kouzlo je nejen v tom, jak vypadá, ale hlavně v různých chutích, které koláč kombinuje. Obvykle se používá křehké těsto a nějaká svěží ovocná náplň, případně zjemněná tvarohem nebo smetanou.

V našem dnešním receptu si ukážeme přípravu mřížkového koláče z lineckého těsta s tvarohem a džemem nebo marmeládou. Linecké těsto zaručuje křehkost, tvaroh hebkost a džem kontrastní sladkokyselou ovocnou tečku. Velmi důležitým krokem je těsto před zpracováním vychladit. Jen tak bude mít tu pravou strukturu. Pojďme se do toho pustit, ať už pro nějakou speciální příležitost nebo jen tak ke kávě. A ještě malé doplnění na závěr před samotným receptem. Možná podobné dezerty z plechu znáte jako slzy anděla nebo andělské slzy – jde hlavně o tu horní bílkovou peřinu na dezertu – v tom je ta podobnost. Tak hurá do pečení.

Recept na mřížkový koláč z lineckého těsta s tvarohem a džemem nebo marmeládou – na způsob dezertu slzy anděla

Ingredience pro přípravu lineckého těsta

  • 200 g mouky
  • 150 g margarínu
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Ingredience pro přípravu náplně

  • 300 ml meruňkového džemu
  • 450 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 3 žloutky

Ingredience na vrchní peřinu

  • 5 bílků
  • 50 g cukru

Postup přípravy koláče

Z bílkového sněhu vytvoříme mřížky.
Foto: Ilona Mikulecká, Z bílkového sněhu vytvoříme mřížky.

1. V míse smícháme všechny suroviny na těsto a dobře ho rukama vypracujeme.

2. Těsto vytlačíme po dně vymazaného plechu a na něj rozetřeme džem.

3. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 10 minut.

4. Mezitím si v míse smícháme tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, citronovou kůru a žloutky. Tedy všechny zbylé suroviny na náplň.

5. Dobře vyšleháme a tvarohovou náplň naneseme na vychladlý korpus s džemem.

6. Nyní vložíme opět do předehřáté trouby na 180°C a tentokrát pečeme 12 minut.

Obrázek receptu na frgálovou buchtu.

Frgálová buchta na plech s vanilkovým pudinkem

7. Prozatím si vyšleháme bílky, do kterým během šlehání přisypeme cukr.

8. Sníh z bílků vložíme do cukrářského sáčku a tím vytvoříme na povrchu koláče mřížky.

9. Nyní nakonec vložíme plech do trouby vyhřáté na 150°C a pečeme 10 minut.

Mřížkový koláč s džemem a tvarohem.
Foto: Ilona Mikulecká, Mřížkový koláč s džemem a tvarohem.

Alternativy přípravy

  • Ořechové těsto: Přidejte do těsta namleté ořechy. Korpus tak bude výraznější.
  • Místo tvarohové náplně lze použít také makovou nebo třeba ořechovou.
  • Snadno lze připravit bezlepkovou variantu použitím bezlepkové mouky v kombinaci s mandlovou.
Obrázek receptu na Císařský tvarohový koláč - dokonalé řezy

Císařský mřížkovaný tvarohový koláč – dokonalé řezy na plech

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest