V tomto receptu objevíte, že i klasika může vypadat elegantně a luxusně, protože jablečných koláčů a řezů je spousta. Hraběnčiny řezy jsou krásně vrstvené řezy a kombinace jablek a sněhu je pozvedávají trochu výš. Řezy jsou krásně šťavnaté a tahle neodolatelná kombinace chutí si získá každého, kdo má jen trochu v oblibě jablíčka. Dezert se peče povětšinou na podzim, když je sezóna jablek, ale skvěle padne po celý rok. Příště přidám recept na trošku speciální verzi těchto řezů.

Přesný původ názvu tohoto dezertu údajně není přesně doložený. Několik historických teorií a souvislostí ale existuje – už jeho noblesní a elegantní vzhled je inspirací pro tento název. Přesto, že není známo kdo přišel s tímto názvem, asi měl za cíl zdůraznit, že se jedná o výjimečný a skvělý moučník klidně hodný i slavnostních příležitostí.

Recept na úžasnou jablečnou klasiku známou jako Hraběnčiny řezy

Ingredience na přípravu tohoto neobyčejného zákusku

  • 420 g hladké mouky
  • 3/4 balíčka prášku do pečiva
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 5 jablek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • skořice dle chuti
  • ořechy (volitelné)
  • rozinky (volitelné)
  • 4 bílky na sníh

Postup přípravy skvělých Hraběnčiných řezů

Obrázek receptu na Úžasnou jablečnou klasiku známou jako Hraběnčiny řezy
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Úžasnou jablečnou klasiku známou jako Hraběnčiny řezy

1. Z mouky, prášku do pečiva, cukru, másla a žloutků vypracujeme v misce hladké těsto, které odložíme do lednice.

2. Po cca 1 hodině těsto rozdělíme na 2 části. Menší a větší část. Menší část těsta dáme do mrazáku a větší rozválíme na pomoučeném válu s přeneseme na plech 30×40 cm vystlaný pečícím papírem.

3. Jablka oloupeme a hrubě nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a smícháme se skořicí, vanilkou, ořechy a rozinkami dle chuti.

Obrázek receptu na jablečný koláč.

Strouhaný jablečný koláč se sněhem z bílků a s drobenkou z těsta

4. Tuto směs jablek rozprostřeme na těsto na plechu a přikryjeme rovnoměrně vrstvou sněhu ze 4 bílků.

5. Na sníh hrubě nastrouháme 2. část těsta z mrazáku.

6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.

Hraběnčiny řezy nás svou chutí a složením nikdy nezklamou a jsou výborným dezertem k dobré kávičce ale i vhodným pohoštěním třeba na rodinnou oslavu.

Obrázek receptu na strouhaný jablkový koláč s vanilkovým pudingem.

Hraběnčiny řezy: Strouhaný jablkový koláč s pudinkovou náplní

pozn.: Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest