Králík na smetaně je jednoznačně klenotem české kuchyně. jde o dokonalé jemné, voňavé a lahodné jídlo, jehož historie je neuvěřitelně bohatá. Králíka lze připravit na mnoho způsobů, ten na smetaně je asi nejznámější. V kombinaci s přírodní chutí lesních hub tvoří vynikající harmonii chutí, které zapadají do místní gastronomie. Lesní houby si jednoduše rozumí s krémovou omáčkou a pokud máte k dispozici domácího králíka, jen to jenom výhoda!
Králík má mnoho benefitů a patří mezi nejzdravější druhy masa. V první řadě je lehké a velmi snadno stravitelné, protože je málo tučné. Takže bude jistě patřit na váš jídelníček, když budete držet dietu. Dále je velmi bohatý na bílkoviny s obsahuje srovnatelným s hovězím masem.
Recept na králíka na smetaně s houbami
Ingredience pro přípravu
- 2 králičí stehna
- sůl a pepř
- špek
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 200 g nakrájených hub
- 150 ml bílého vína
- vývar podle potřeby (masový)
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml zakysané smetany
- 1 lžička másla
Postup přípravy
1. Nejdříve stehna prošpikujeme, osolíme, opepříme a osmahneme na rozpáleném oleji.
2. Stehna vyndáme z pánve a přidáme do ní najemno nakrájenou cibuli a zbytek špeku.
3. Cibuli na špeku orestujeme a vrátíme do pánve stehna.
4. Dále přilijeme víno i masový vývar a to asi do poloviny výše stehen.

Pečený králík s vepřovým bůčkem a bramborovým knedlíkem
5. Přikryjeme a pečeme v troubě do měkka asi 2 hodiny. Během pečení občas stehna otočíme.
6. Po hodině pečení přidáme ke stehnům houby a po dokončení pečení měkká stehna vyjmeme a šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a za stálého míchání opražíme.
7. Nyní zalijeme vývarem a dobře promícháme.
8. Smetanu si dáme do misky, přidáme do ní polovinu naběračky horkého vývaru a promícháme dohladka.
9. Přidáme ještě trochu vývaru, rozmícháme a vlijeme do omáčky.
10. Prohřejeme a nakonec vmícháme na zjemnění máslo.
11. Podáváme s knedlíkem.
Králík nebo zajíc?
Tato dvě podobná zvířata mají odlišné chuťové profily i když je lidé často nerozeznají. Králík má jemné, lehce nasládlé maso, které je měkké, šťavnaté a méně aromatické. Jeho chuť je často přirovnávána ke kuřeti. N druhou stranu zajíc má tmavší, výraznější a více zvěřinovou chuť, která je intenzivnější a lehce nasládlá s nádechem lesa. Jeho maso je pevnější a sušší než u králíka, což je dáno tím, že zajíc je divoké zvíře s aktivním pohybem.
Zdroj foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI