Křehký mřížkový koláč patří mezi tradiční dezerty, které si získaly srdce mnoha generací. Díky jemnému máslovému těstu, vanilkovému nádechu a marmeládě je tento koláč dokonalou volbou ke kávě, na rodinnou oslavu nebo jen tak pro radost. Mřížkování na povrchu nejen krásně vypadá, ale také umožňuje marmeládě během pečení lehce probublat a provonět celý koláč.

Tento recept je oblíbený především pro svou jednoduchost a univerzálnost. Mřížkový koláč můžete plnit různými druhy marmelád podle sezóny a chuti – výborně chutná s rybízovou, malinovou, meruňkovou nebo švestkovou. Vanilkový pudink v těstě dodává koláči jemnost a křehkost, která se doslova rozplývá na jazyku. Koláč je skvělý i několik dní po upečení, stačí ho uchovávat v chladu.

Recept na koláč s mřížkou a marmeládou

Délka pečení v troubě 25 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 400 g hladké mouky
  • 2 balíčky vanilkového pudinku (prášek)
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla (nebo Hery)
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Marmeláda dle chuti (rybízová, malinová, meruňková apod.)

Postup přípravy mřížkovníku

Obrázek k receptu na mřížkový koláč
Foto: cooky.cz, Mřížkový koláč

1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme prášek do pečiva, vanilkový pudinkový prášek a moučkový cukr.

2. Přidáme změklé máslo (nebo Heru) a vejce.

3. Vše rychle zpracujeme v hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme trochu mouky.

4. Těsto rozdělíme na dvě části – větší část rozválíme a vyložíme jí dno a okraje vymazaného plechu nebo formy.

5. Na těsto rovnoměrně rozetřeme vrstvu pikantní marmelády.

6. Z menší části těsta vyválíme proužky a vytvoříme na povrchu koláče typickou mřížku.

7. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 25–30 minut, dokud není povrch zlatavý.

8. Po vychladnutí nakrájíme na řezy a podáváme.

Tipy redakce

  • Pro extra křehkost můžete část másla nahradit sádlem.
  • Do těsta můžete přidat trochu citronové kůry nebo špetku soli pro zvýraznění chuti.
  • Pokud máte rádi oříšky, posypte mřížku před pečením nasekanými mandlemi nebo lískovými oříšky.
  • Koláč chutná skvěle i druhý den – chutě se krásně propojí a těsto ještě zvláční.
Obrázek receptu na Koláč, co nosí mřížku: šachovnice z tvarohu a marmelády

Koláč, co nosí mřížku: Šachovnice z tvarohu a marmelády

Obrázek receptu na válečný mřížkový koláč z brambor a mouky.

Mřížkový koláč podle válečné receptury: Z brambor a mouky

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest