5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Krémový třešňový dort je ideálním dezertem pro ty, kteří hledají spojení svěžích třešní a bohaté, krémové náplně. Představujeme vám neodolatelný dezert, který vám dokonale doplní odpolední kávu – kakaová kostka se smetanovým krémem, třešňovou náplní a čokoládovou polevou. Tento jednoduchý a rychlý recept na řezy je ideální pro všechny milovníky ovocných dezertů a sladkých pochoutek.

Na začátek si připravíme jemné kakaové těsto z vajec, cukru, mouky a kakaového prášku, které po vyšlehání nalijeme do formy a upečeme dozlatova. Jakmile je těsto upečené a vychladlé, překrojíme ho na dvě části. Mezitím si připravíme třešňovou náplň vařením vypeckovaných třešní s cukrem a kukuřičným škrobem, kterou nakonec rozmixujeme na hladké pyré. Následuje příprava smetanového krému, kdy smetanu ke šlehání vyšleháme s cukrem a přidáme želatinu pro pevnější konzistenci. Na první část těsta naneseme vrstvu krému a třešňové náplně, kterou ozdobně rozetřeme. Poté přiklopíme druhou částí těsta a celý dort uložíme do lednice na čtyři hodiny, aby se chutě krásně propojily. Nakonec přichází na řadu čokoládová poleva z rozpuštěné čokolády a másla, kterou naneseme na vrch dortu a vytvoříme dekorativní vzory.

Tipy pro perfektní třešňový dort

  • Kvalita třešní: Použijte čerstvé třešně, pokud jsou k dispozici. Mražené třešně také fungují dobře, ale ujistěte se, že jsou dobře odvodněné.
  • Skladování: Dort skladujte v lednici a spotřebujte do několika dnů, aby zůstal čerstvý.
  • Dekorace: Pro krásný vzhled můžete dort ozdobit čerstvými třešněmi, hoblinkami čokolády nebo šlehačkou.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Servírování kousku koláče

Recept na krémové třešňové dortové řezy, které jsou jako nebe na jazyku

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 25 minut
Doba odpočinku 4 hodiny
Celkový čas 4 hodiny 45 minut
Porcí 12 porcí
Skvělý způsob, jak využít sezónní třešně a vytvořit dezert, který potěší všechny milovníky sladkostí

Potřebné vybavení

  • Plech na pečení
  • ruční mixér

Suroviny

Ingredience potřebné na těsto:

  • 4 vejce
  • 120 gramů cukru
  • 100 gramů mouky
  • 25 gramů kakaového prášku
  • 20 gramů rostlinného oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Ingredience potřebné na džem:

  • 300 gramů třešní
  • 60 gramů cukru
  • 25 gramů kukuřičného škrobu
  • 100 mililitrů vody

Ingredience potřebné na krém:

  • 700 gramů smetany
  • 100 gramů cukru
  • 9 gramů želatiny
  • 60 mililitrů vody

Ingredience potřebné na čokoládovou polevu:

  • 150 gramů čokolády
  • 75 gramů másla (3 lžíce)

Postup 

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vejce se špetkou soli šlehejte, dokud nezískají nadýchanou konzistenci. Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud směs nebude hladká.
    Třešňový koláč - žloutky

    Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Příprava žloutků na těsto

  • Přes jemné síto přesejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Suché ingredience opatrně vmíchejte do vaječné směsi.
    Třešňový koláč - kakaová směs

    Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Sypká směs s kakaem

  • Přidejte rostlinný olej a promíchejte, dokud nebude těsto hladké a homogenní.
    Třešňový koláč - těsto

    Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Příprava těsta na koláč

  • Těsto nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte po dobu 25 minut. Po upečení nechte vychladnout.
    Třešňový koláč - plech

    Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Litá těsta na plech

  • Třešně vypeckujte a vložte do hrnce. Přidejte cukr a kukuřičný škrob, poté zalijte vodou.
  • Směs přiveďte k varu a nechte vařit, dokud nezhoustne a třešně nezměknou. Nechte vychladnout.
    Třešňový koláč - třešně

    Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Příprava třešní na džem

  • Želatinu namočte do vody a nechte nabobtnat.
  • Smetanu šlehejte s cukrem, dokud nezíská hustou konzistenci. Nabobtnanou želatinu rozehřejte (nevařte!) a přimíchejte do šlehačky.
    Třešňový koláč - šlehačka

    Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Šlehání lahodného krému

  • Směs vložte do lednice na 4 hodiny.
  • Na vychladlý korpus rozetřete třešňový džem.
    Třešňový koláč - plnění

    Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Zdobení krému

  • Přidejte vrstvu připraveného krému a nakonec přelijte čokoládovou polevou.
    Třešňový koláč - zdobení

    Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Zdobení za pomoci čokolády

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: čokoláda, dort, krém, Řezy kostky jako nebe, řezy na plech, třešně, třešňové řezy, třešňový dort
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!
Nejlepší zákusky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest