Krémový třešňový dort je ideálním dezertem pro ty, kteří hledají spojení svěžích třešní a bohaté, krémové náplně. Představujeme vám neodolatelný dezert, který vám dokonale doplní odpolední kávu – kakaová kostka se smetanovým krémem, třešňovou náplní a čokoládovou polevou. Tento jednoduchý a rychlý recept na řezy je ideální pro všechny milovníky ovocných dezertů a sladkých pochoutek.
Na začátek si připravíme jemné kakaové těsto z vajec, cukru, mouky a kakaového prášku, které po vyšlehání nalijeme do formy a upečeme dozlatova. Jakmile je těsto upečené a vychladlé, překrojíme ho na dvě části. Mezitím si připravíme třešňovou náplň vařením vypeckovaných třešní s cukrem a kukuřičným škrobem, kterou nakonec rozmixujeme na hladké pyré. Následuje příprava smetanového krému, kdy smetanu ke šlehání vyšleháme s cukrem a přidáme želatinu pro pevnější konzistenci. Na první část těsta naneseme vrstvu krému a třešňové náplně, kterou ozdobně rozetřeme. Poté přiklopíme druhou částí těsta a celý dort uložíme do lednice na čtyři hodiny, aby se chutě krásně propojily. Nakonec přichází na řadu čokoládová poleva z rozpuštěné čokolády a másla, kterou naneseme na vrch dortu a vytvoříme dekorativní vzory.
Tipy pro perfektní třešňový dort
- Kvalita třešní: Použijte čerstvé třešně, pokud jsou k dispozici. Mražené třešně také fungují dobře, ale ujistěte se, že jsou dobře odvodněné.
- Skladování: Dort skladujte v lednici a spotřebujte do několika dnů, aby zůstal čerstvý.
- Dekorace: Pro krásný vzhled můžete dort ozdobit čerstvými třešněmi, hoblinkami čokolády nebo šlehačkou.
Recept na krémové třešňové dortové řezy, které jsou jako nebe na jazyku
Potřebné vybavení
- Plech na pečení
- ruční mixér
Suroviny
Ingredience potřebné na těsto:
- 4 vejce
- 120 gramů cukru
- 100 gramů mouky
- 25 gramů kakaového prášku
- 20 gramů rostlinného oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience potřebné na džem:
- 300 gramů třešní
- 60 gramů cukru
- 25 gramů kukuřičného škrobu
- 100 mililitrů vody
Ingredience potřebné na krém:
- 700 gramů smetany
- 100 gramů cukru
- 9 gramů želatiny
- 60 mililitrů vody
Ingredience potřebné na čokoládovou polevu:
- 150 gramů čokolády
- 75 gramů másla (3 lžíce)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vejce se špetkou soli šlehejte, dokud nezískají nadýchanou konzistenci. Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud směs nebude hladká.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Příprava žloutků na těsto
- Přes jemné síto přesejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Suché ingredience opatrně vmíchejte do vaječné směsi.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Sypká směs s kakaem
- Přidejte rostlinný olej a promíchejte, dokud nebude těsto hladké a homogenní.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Příprava těsta na koláč
- Těsto nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte po dobu 25 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Litá těsta na plech
- Třešně vypeckujte a vložte do hrnce. Přidejte cukr a kukuřičný škrob, poté zalijte vodou.
- Směs přiveďte k varu a nechte vařit, dokud nezhoustne a třešně nezměknou. Nechte vychladnout.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Příprava třešní na džem
- Želatinu namočte do vody a nechte nabobtnat.
- Smetanu šlehejte s cukrem, dokud nezíská hustou konzistenci. Nabobtnanou želatinu rozehřejte (nevařte!) a přimíchejte do šlehačky.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Šlehání lahodného krému
- Směs vložte do lednice na 4 hodiny.
- Na vychladlý korpus rozetřete třešňový džem.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Zdobení krému
- Přidejte vrstvu připraveného krému a nakonec přelijte čokoládovou polevou.
Zdroj obrázku: Nejlepší recepty, Zdobení za pomoci čokolády