Vánoční košíčky Izidor jsou tradičním vánočním cukrovím. Tento mini-dezert spojuje lahodné ořechové těsto s čokoládovým krémem a polevou. Díky svému elegantnímu vzhledu a chutné čokoládově-ořechově-rumové chuti jsou vkusným doplňkem na vánoční stůl. Chutnají dost podobně a připomínají dezert ve formě řezů Opilý Izidor, které možná znáte, ale vzhledem jsou to prostě košíčky, které jsou u všech dost oblíbené.
Recept na Vánoční košíčky Izidor
Ingredience na přípravu
Těsto na košíčky
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkvého cukru
- 140 g másla
- 20 g kakaa
- 40 g mletých ořechů
- 1 balíček vanilkovéhocukru
- mletá skořice a citrónová kůra dle chuti
Náplň Izidor
- 150 g mletých ořechů
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 1 balíček vanilkového cukru
- rum dle chuti
na dokončení čokoládová poleva
Postup přípravy
1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme těsto a necháme jej 2 hodiny odležet v lednici.
2. Těsto plníme do košíčků o průměru cca 4 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 8 minut
3. Smícháním všech ingrediencí na náplň si připravíme krém, který za pomoci cukrářského pytlíku plníme do košíčků.
4. Košíčky dáme ztuhnout do lednice a poté máčíme vrchní částí do rozpuštěné čokoládové polevy .
Tipy
Košíčky jsou ještě lepší, když je necháme pár dní odležet. Ozdobit je můžeme kouskem ořechu nebo mandlí pro efektní vzhled.